DOLAR
34,24 -0,03%
EURO
37,61 0%
ALTIN
2.914,82 0,17%
BITCOIN
2.172.845,36 -1,39%

Bakan Şimşek döviz artışının geçici olduğunu söyleyip yeniden sıkılaşmaya yeşil ışık yaktı!

Mehmet Şimşek, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltilmesini değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 11.03.2024 11:30
Güncelleme Tarihi: 11.03.2024 11:30

Bakan Şimşek döviz artışının geçici olduğunu söyleyip yeniden sıkılaşmaya yeşil ışık yaktı!

Son dakika! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’den döviz kurlarındaki yükselişe yönelik açıklama geldi.

Bugün 32 TL’ye ulaşan doların ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hem Fitch Kredi Derecelendirme Kurumu kararı hem de dövizlerdeki yükselişi konu alan bir açıklama yaptı. Şimşek, sosyal medya hesabı X’te yaptığı paylaşımda, döviz kurlarındaki dalgalanmaya yönelik değerlendirmelerini aktardı. 

Ayrıca Şimşek, Merkez Bankası ile birlikte enflasyonu beklentilerin altında tutabilmek ve düşürebilmek için sıkılaştırma politikasına devam edeceklerini de vurguladı. 

“Döviz kurlarındaki oynaklık geçici”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dövüz kurlarında görülen oynaklığı “geçici” olarak değerlendirdi. Fiyat istikrarını sağlanması için çalışmaların devam edeceğini kaydeden Şimşek, istikrarı kazanmanın zaman alacağını vurguladı. Türkiye’nin 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra verimlilik ve rekabet gücünü artıracak programları uygulamaya koyacağını kaydetti. 

Orta Vadeli Program’a (OVP) vurgu yapan Mehmet Şimşek, şunları ekledi: 

"Döviz piyasasında son dönemde yaşanan dalgalanma geçici olarak değerlendirilmelidir. TCMB elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentilerini çıpalamaya kararlıdır. TCMB'nin enflasyonu düşürmesine yardımcı olmak için maliye politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğiz.”

Fitch’in kredi notu değerlendirmesi hakkında açıklama geldi! 

Önceki gün bildirdiğimiz üzere Fitch, Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmişti. Döviz borç notundaki görünüm ise nötr’den pozitif’e yükseltilmişti. 

Söz konusu kredi notunun yükselişine dair açıklama yapan Bakan Şimşek, sağlam ekonomi politikalarının gücünün artık görülmeye başladığını aktardı. Sağlam politika ve yapısal reformları devam ettirmekte kararlı olduklarını vurgulayan Şimşek, açıklamasını şöyle sonlandırdı: 

“Yılın ikinci yarısında dezenflasyon, daralan cari açık ve bütçe disiplini sayesinde makro finansal istikrar daha da pekişecek ve kredi notumuz yükselecektir.”

mehmet şimşek