DOLAR
34,27 -0,08%
EURO
37,66 -0,1%
ALTIN
2.913,31 0,22%
BITCOIN
2.182.655,87 -1,77%

AYM, KHK İle Görevine İade Edilenlerin Tazminat Hakkını Yendi

Anayasa Mahkemesi, KHK ile göreve iade edilenlerin tazminat talebini engelleyen düzenlemeyi iptal etti.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 17:23
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 17:23

AYM, KHK İle Görevine İade Edilenlerin Tazminat Hakkını Yendi

Anayasa Mahkemesi'nden Çarpıcı İptal Kararı

Türkiye Anayasa Mahkemesi (AYM), olağanüstü hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamu görevinden çıkarılıp sonrasında başka bir KHK ile görevlerine iade edilen bireylerin tazminat taleplerini engelleyen hukuki düzenlemeyi iptal etti. İptal Gerekçesi ve Süreç

Yüksek Mahkeme'nin Resmi Gazete'de yayımladığı karara göre, Danıştay 5. Dairesi, 7098 sayılı OHAL kapsamındaki düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürerek bu maddenin iptalini talep etti. Dairenin itiraz dilekçesinde, bu kuralın kamu görevine iadelerin hukuka aykırı bir biçimde işten çıkarıldıkları anlamına geldiği belirtildi. Devletin Yükümlülükleri

Başvuruda, hukuka aykırı şekilde görevden alınan bireylerin maddi veya manevi zararlarının telafisi için imkânlarının kısıtlanmasının, Anayasa'ya tezat oluşturduğu ifade edildi.

Oy Birliğiyle Alınan Karar

AYM, bu düzenlemeyi değerlendirdikten sonra oy birliğiyle iptal kararı aldı. Gerekçede, OHAL KHK'ları ile görevden çıkarılanların, AYM tarafından daha önceki bir karar doğrultusunda tazminat talebinde bulunamayacaklarına dair düzenlemenin 2022 yılında da iptal edilmiş olduğunu hatırlattı.

Kararda, "Kamu görevine iade edilenlerin çıkarılmaları nedeniyle tazminat taleplerinin engellenmesi, devletin, bireylerin maddi manevi haklarını korumaya yönelik etkili önlemler alma yükümlülüğü ile bağdaşmamaktadır" denildi.