Anayasa Mahkemesi (AYM), doğum öncesinde sol kolu dirsekten aşağısı olmadan dünyaya gelen bir bebeğin ailesinin, doktorların durumu kendilerine bildirmemesi nedeniyle yaptığı başvuruya olumlu yanıt verdi. Mahkeme, "maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı"nın ihlal edildiğine karar verdi.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, 2007'de K.G. ile M.G. çiftinin bebeği, doğum sırasında belirlenen bir anomaliden dolayı eksik bir şekilde dünyaya geldi. Hamilelik sürecinde yapılan kontrollerde doktorların anomaliyi tespit etmediği ve aileye bebeğin fiziksel olarak sağlıklı olduğu bilgisi verildiği belirtildi.
Çift, doktorların mesleklerinde gösterdikleri ihmal nedeniyle maddi ve manevi zararları için dava açtı. Ancak 2016 yılında yerel mahkeme, davanın reddine karar verdi. Mahkeme, anomalinin hekimlerin eylemleri sonucunda ortaya çıkmadığını ancak doktorların çiftin bilgilendirilmesinde kusurlarının bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, anomalinin tespitinin mümkün olmaması nedeniyle tıbbi bir müdahalenin de yapılamayacağı vurgulandı.
Mahkeme kararının temyiz başvurusunun reddi üzerine, K.G. ile M.G. Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yüksek mahkeme, Anayasanın 17. maddesi çerçevesinde maddi ve manevi varlık koruma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
AYM'nin kararında, her bireyin maddi ve manevi varlığının korunması için kamusal yetkililerin ve özel kişilerin müdahalelerine karşı güvence sağlandığını belirtti. Ayrıca, anomalinin doğumdan sonra öğrenilmesinin, başvurucular üzerinde derin acı ve elem yarattığının altı çizildi.
Kararda, yerel mahkemenin anomalinin gebelik sürecinde tespit edilmemesinin bir kusur olduğuna karar vermesine rağmen, bunun etkilerini yeterince değerlendirip manevi tazminat taleplerini reddetmesinin, AYM’nin gözünde bir ihlal teşkil ettiğine dikkat çekildi. Anne ve babanın haklarının ihlal edildiği sonucuna varıldı.