Avrupa Ülkelerinden Gazze Ateşkesine Destek Mesajları

Avrupalı liderler, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında sağlanan ateşkesi memnuniyetle karşıladı ve insani yardımların artması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 15.01.2025 23:35
Güncelleme Tarihi: 15.01.2025 23:35

Avrupa Ülkelerinden Gazze Ateşkesine Destek Mesajları

Avrupa'nın Tepkileri

Avrupa ülkeleri, Gazze'deki çatışmalara son veren İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladı. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ateşkesin esirler ve aileleri ile Gazze halkı için olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. De Croo, "Aylarca süren çatışmaların ardından esirler, aileleri ve Gazze halkı için muazzam bir rahatlama hissediyoruz. Bu ateşkesin çatışmalara son vereceğini ve kalıcı bir barışın başlangıcı olacağını umalım," şeklinde ifade etti.

Belçika'nın İfadeleri

Belçika Dışişleri Bakanı Bernard Quintin, ateşkesi 'bir umut ışığı' olarak nitelendirip, bu gelişmenin uzun süredir beklendiğini belirtti. "Akan kan durmalıdır. İnsani yardım için sınırsız erişim garanti altına alınmalı ve esirler serbest bırakılmalı. Belçika, iki devletli çözüme yönelik çabaları desteklemeye devam edecektir," dedi.

Almanya'nın Görüşleri

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ateşkes anlaşmasının önemine değinerek, rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. "Bu ateşkes, savaşın kalıcı olarak son bulması ve Gazze Şeridi'ndeki insani durumun iyileştirilmesi için bir fırsat sunuyor. Bunun için çaba sarf etmeye devam edeceğiz," ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Duruşu

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ateşkesin Gazze'deki insani yardımların artmasına olanak sağlaması gerektiğini belirterek, iki devletli çözüm temelinde kalıcı bir gelecek için çalışmaların sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

İtalya ve Malta'dan Destek

İtalya Başbakanlığı, ateşkesin sağlanmasını büyük memnuniyetle karşılayarak, Mısır, Katar ve ABD'yi tebrik etti. Malta Başbakanı Robert Abela ise pazarlığın ardından birçok insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, ateşkesin ihtiyaç duyulan bir çözüm olduğunu ifade etti.

Diğer Ülkelerin Görüşleri

İrlanda Başbakanı Simon Harris ise anlaşmanın kalıcı bir barış sürecine öncülük etmesini umduğunu ve uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu. Slovenya, kalıcı bir ateşkes çağrısı yaparken, Hollanda Başbakanı Dick Schoof, anlaşmanın insani yardımların ulaşımını kolaylaştırmasını diledi.

Avrupalı liderler, bu ateşkesin hem insani durumu iyileştireceğini hem de kalıcı barışın yolu açacağını umuyor. Bölgedeki gerginliklerin son bulması ve tedavi edilmeyen yaraların sarılması adına atılan bu adım, uluslararası kamuoyunda takdirle karşılanıyor.