DOLAR
34,6 -0,21%
EURO
36,67 -0,1%
ALTIN
2.914,11 -0,44%
BITCOIN
3.169.294,09 -0,4%

Avrupa Parlamentosu'nda İsrail ile Ticaret Yasağı Talebi

AP'deki milletvekilleri, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarıyla ticaretin yasaklanmasını istiyor.

Yayın Tarihi: 18.10.2024 11:16
Güncelleme Tarihi: 18.10.2024 11:16

Avrupa Parlamentosu'nda İsrail ile Ticaret Yasağı Talebi

Avrupa Parlamentosu'nda Önemli Bir Talep

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bazı milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'na, Filistin topraklarını işgal eden İsraillilerle yapılan ticari faaliyetlerin yasaklanması çağrısında bulundular.

30 Milletvekilinin Ortak Soru Önergesi

Slovenyalı AP milletvekili Matjaz Nemec, sosyal medya platformu X üzerinden, farklı siyasi partilerden 30 milletvekilinin AB Komisyonu'na, işgal altında bulunan bölgelerdeki ticari faaliyetlerin durdurulup durdurulmayacağına dair soru önergesi gönderdiklerini açıkladı.

Uluslararası Hukukun İhlali Uyarısı

Nemec, eğer bu ticaret devam ederse, bunun “İsrail işgalinin sürdürülmesine doğrudan yardım ve uluslararası hukukun ihlali” anlamına geleceğini vurgulayarak, AB’nin harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Önergesinde AB ülkelerinin, İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarındaki yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğu ve “iki devletli çözümün” önünde engel teşkil ettiği konusunda hemfikir olduğunu hatırlattı.

Uluslararası Adalet Divanı'nın Kararı

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) ülkelere, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail ile ticari ilişki kurmaktan kaçınma yükümlülüğü getiren kararına da atıfta bulunulan önergede, AB’nin ticari ilişkilerini sürdürmesinin uluslararası hukuk açısından bir ihlal olduğu ifade edildi. Önergede “AB Komisyonu, uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uyacak mı ve yasa dışı İsrail yerleşimleriyle yapılan ticareti hemen yasaklayacak mı?” sorusu yöneltildi.

AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'na Yönelik Eleştiriler

İspanya ve İrlanda, 14 Şubat tarihinde AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e bir mektup göndererek, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nda insan hakları ve demokratik ilkelere ilişkin hükümlerin ihlal edilip edilmediğinin acilen gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Haziran 2000’de yürürlüğe giren bu anlaşma, İsrail’e AB pazarında birçok imtiyaz tanırken, 2022 yılında AB ile İsrail arasındaki ticaret hacminin 46,8 milyar avro'ya ulaştığı kaydedildi. Bu durum, AB'yi İsrail'in en büyük ticaret ortağı konumuna getiriyor. Anlaşmanın ikinci maddesi ise İsrail'in insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı duymasını zorunlu kılıyor.