DOLAR
34,15 0,27%
EURO
37,8 0,2%
ALTIN
2.904,15 0,71%
BITCOIN
2.051.483,47 1,41%

Avrupa Birliği'nden Lübnan'a Ek İnsani Yardım Desteği

AB, Lübnan'a 30 milyon avro daha insani yardım göndereceğini duyurdu. Toplam yardım 100 milyon avroyu aştı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 14:06
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 14:06

Avrupa Birliği'nden Lübnan'a Ek İnsani Yardım Desteği

AB'den Lübnan'a Ek İnsani Yardım

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İsrail'in saldırıları nedeniyle zor durumda kalan Lübnan'a 30 milyon avroluk ilave insani yardım yapılacağını açıkladı. Bu yeni yardım, daha önce 29 Eylül'de açıklanan 10 milyon avroluk yardımın yanı sıra, bu yılki toplam yardım tutarını 100 milyon avronun üzerine çıkarıyor.

AB Komisyonu Başkanı'nın Değerlendirmesi

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Orta Doğu'daki artan gerilimden duyduğu endişeyi dile getirerek, "Tüm taraflar, masum sivillerin hayatlarını korumak için ellerinden geleni yapmalıdır. Bugün Lübnan halkına yönelik insani yardımlarımızı artırıyoruz," dedi.

Ateşkes Çağrısı

Von der Leyen, ayrıca Lübnan ve Gazze'de ateşkes sağlanması çağrısını yineleyerek, insani durumun iyileşmesi için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Yardımların Hızlı Ulaştırılması

AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, gelecek yardımların çatışmalardan etkilenenlere "derhal" ulaştırılacağını ve bu sürecin hızlı olmasının "hayati önem taşıdığını" belirtti.

Lübnan'daki Durumun Ciddiyeti

İsrail Savunma Kuvvetleri, 8 Ekim 2023 itibarıyla Hizbullah ile devam eden çatışmalar sırasında, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerine yönelik yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan makamlarına göre, saldırilar sonucunda 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1374 kişi yaşamını yitirdi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti. İsrail, Hizbullah'a roket ve füze atarak karşılık verdi; ancak bu saldırılarda büyük hasar bildirilmedi.

Yerinden Olmalar ve Göçler

Israil bombardımanları nedeniyle Lübnan içinde yüz binlerce kişi yerinden olmuş durumda. Ülkenin güney kesimlerinden Beyrut ve kuzey illere doğru bir göç dalgası yaşanırken, Suriye'ye de on binlerce kişinin göç ettiği bildirilmekte.