Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nden son 8 yıl içinde 151 milyon aracın geçiş yaptığını duyurdu. Uraloğlu, bu tünelin kullanıcılarına 211 milyon saat zaman, 261 bin ton yakıt tasarrufu ve 115 bin ton emisyon azalımı sağladığını açıkladı. Ayrıca, tünel sayesinde kilometrede 590 milyon araç tasarrufu ile ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkıda bulunulduğunu belirtti.
Avrasya Tüneli'nin resmi açılışı 20 Aralık 2016 tarihinde gerçekleşti. İstanbul'un Asya ve Avrupa yakalarını birbirine bağlayan 5 kilometrelik çift katlı denizaltı kara yolu tüneli, yüksek teknoloji ve ileri mühendislikle tasarlanmıştır. Uraloğlu, tünelin İstanbul Boğaz geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli, konforlu ve çevre dostu bir ulaşım alternatifi sunduğunu vurguladı.
8 yıl içinde Kozyatağı-Bakırköy koridoru üzerinden yapılan hesaplamalara göre, tünel ile İstanbul'un güney aksındaki ulaşım mesafeleri 10 kilometre kısalmış ve Asya ile Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresi 5 dakikaya düşmüştür. Avrasya Tüneli, 2024 itibarıyla kullanıcılarına sabah saatlerinde ortalama 36 dakika, akşam saatlerinde ise 41 dakika zaman kazancı sağlamaktadır. Bu yıl tüneli kullanan araçların %90'ı otomobil, %6'sı minibüs ve %4'ü motosikletlerden oluşmuştur.
Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nde günlük ortalama 82 bin araç trafiği ile garanti edilen araç sayısının aşıldığını belirtti. Tünel, kamu-özel işbirliği modeliyle gerçekleştirilen ilk kara yolu projesi olup, 2023 yılı son çeyreği ve 2024 boyunca garanti edilen trafik seviyelerini aşarak kamu ile gelir paylaşımına başlamıştır. Motosikletlerin kullanımına 1 Mayıs 2022'de izin verildiğinden beri tünelden 2 milyon 7 bin 341 motosiklet sürücüsü geçiş yaptı.
Sürdürülebilirlik konusunda atılan adımlar arasında güneş enerjisi santrali de bulunmaktadır. Tünelin işletme ve bakım binalarında devreye alınan bu santral, yıllık 322 bin 880 kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahiptir. Santralin yıllık üretimi, Avrasya Tüneli veri merkezlerinin elektrik ihtiyacını karşılayarak, temiz enerjiye geçişi destekleyecektir. Bu sayede, yaklaşık 3 bin 500 çam ağacının dikimine eşdeğer bir şekilde yıllık 210 ton karbon emisyonu azaltımı sağlanmış olacaktır.