DOLAR
34,15 -0,15%
EURO
38,01 0,33%
ALTIN
2.878,93 -0,15%
BITCOIN
2.167.031,24 -0,46%

Ata Dedeler Suç Örgütü Davasında Yeni Gelişmeler

Ankara'da 'Ata Dedeler' suç örgütü davası kapsamında 43 sanığın yargı süreci devam ediyor.

Yayın Tarihi: 23.09.2024 12:20
Güncelleme Tarihi: 23.09.2024 12:20

Ata Dedeler Suç Örgütü Davasında Yeni Gelişmeler

Ata Dedeler Suç Örgütü Davasına Devam Edildi

Kamuoyunda "Ata Dedeler" olarak bilinen suç örgütü, kendilerini devletin sözde "ticari istihbarat ayağı" olarak tanıtarak gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetleriyle gündemde. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Duruşmada Mahkeme Başkanı'nın Açıklamaları

Mahkeme Başkanı Yaşar Sezikli, dava dosyasındaki belgeleri okuduktan sonra müşteki ve tanık ifadelerine geçildi.

Müşteki Enes B’nin İfadeleri

Müşteki Enes B, olay tarihinde Elazığ Ceza İnfaz Kurumu'nda çalıştığını ve sanık Salice Fedakar ile o dönemde savcı olan Hidayet K. aracılığıyla tanıştığını belirtti. Enes B, "Fedakar, bana MİT personeli olduğunu söyledi. Derin devlet adına çalıştığını ifade etti. Ben de kendisini WhatsApp grubuna ekledim, ancak hiçbir para göndermedim. Yine de mağdur oldum ve şikayetçiyim," dedi.

Tanık Fatma K'nin İfadesi

Tanık olarak dinlenen Fatma K., sanıklardan Hidayet K.'nin ablası olduğunu ve kardeşinin bir gün evde iş teklifi aldığını söyledi. Kredi çekerek parayı Salice Fedakar'ın hesabına aktardığını belirten Fatma K., "Fedakar eve geldiğinde ona güvenmediğimi söyledim. O da, 'Hidayet bey için kellemi ortaya koyarım' diyerek güven tesis etti," dedi.

Sanıkların Savunmaları

Sanıkların ifadeleri üzerine, Sanık Salice Fedakar tanığın beyanlarını reddederek, "Kimseden para almadım," savunmasında bulundu.

Ara Karar ve Sonrası

Mahkeme, eksik hususların giderilmesi için ilgili kurumlara müzekkere yazılmasına ve sanıkların yargılamasına 7 Nisan 2025 tarihinde devam edilmesine karar verdi.

İddianame ve Suçlamalar

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Ata Dedeler" olarak bilinen suç örgütüne yönelik operasyonla 20 Ocak 2022 tarihinde 43 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. İddianamede, sanıkların kendilerini devletin istihbarat ağı olarak tanıttığı, örgüt üyelerine cinsiyetlerine ve katılım aşamalarına göre kodlar verildiği belirtildi.

Sanıkların "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak ve zincirleme şekilde örgütün faaliyetleri kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.