Asya Borsalarında Belirsizlik Hüküm Sürüyor
Asya borsalarında karışık bir görünüm söz konusu. Küresel piyasalarda, ABD'de yaklaşan başkanlık seçimlerinin yarattığı siyasal belirsizlikler ve önümüzdeki günlerde açıklanacak istihdam raporu nedeniyle piyasalarda olumsuz bir seyir gözlemleniyor.
Japonya Merkez Bankası Faiz Oranını Korudu
Yeni işlem gününde Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizini değiştirmeyip %0,25 seviyesinde sabit tuttu. Ayrıca, 2024 Ekim ayına dair "Ekonomik Faaliyet ve Fiyatlar için Görünüm Raporu"nu yayımladı.
Raporda, Japonya'nın ekonomisinin potansiyel büyüme oranının üzerinde bir hızla büyümeye devam edeceği öngörülüyor. Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) ise 2024 mali yılı için yıllık artış oranının yaklaşık %2,5, 2025 ve 2026 mali yıllarında ise %2 olması bekleniyor.
Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi Verileri
Japonya'da açıklanan verilere göre, eylül ayı perakende satışları aylık %2,3 azalarak, yıllık bazda %0,5 artış gösterebildi. Ancak bu veriler, piyasa beklentilerinin altında kaldı. Öte yandan, eylül ayına ait sanayi üretimi aylık %1,4 artış kaydederek, öngörüleri geride bıraktı.
Döviz Piyasalarındaki Hareketlilik
Tüm bu gelişmelerle birlikte, dolar/yen paritesi yeni işlem gününde %0,4 değer kaybederek 152,9 seviyesinde seyretti.
Çin'de İmalat Sektöründe Artış İşareti
Çin'de ekim ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,1 olarak belirlendi ve bu durum, Nisan 2024'ten beri zayıf seyreden imalat aktivitesinde ilk kez bir artışa işaret ediyor.
Piyasa Endeksleri Üzerindeki Etkiler
Bölgedeki borsa endekslerine baktığımızda, Japonya'nın Nikkei 225 endeksi %0,5 düşüşle 39.081 puandan kapandı. Güney Kore'de Kospi endeksi %1,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise %0,6 artışla 3.287 puana yükseldi. Hong Kong'daki Hang Seng endeksi ise %0,4 artışla 20.454 puandan işlem gördü. Hindistan'da ise Sensex endeksi %0,5 değer kaybetti ve 79.540 puanda yer aldı.