DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.146.356,79 0,29%

Asgari ücret görüşmeleri başladı! Sendikalar galip geleceğe benziyor

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ise önceki açıklamalarında ara zam yapılmayacağını belirtmişti. Ancak bu açıklama, hükümet destekli sendikalar tarafından eleştirildi. Özellikle Hak-İş sendikası başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin belirlenmesi sürecine dair ciddi eleştirilerde bulundu.

Yayın Tarihi: 11.05.2024 14:31
Güncelleme Tarihi: 11.05.2024 14:31

Asgari ücret görüşmeleri başladı! Sendikalar galip geleceğe benziyor

Aralık ayında asgari ücrete senede tek zam yapılacağı açıklaması Bakan Işıkhan tarafından duyurulmuştu. Işıkhan'ın açıklamaları en çok işçi ve işveren kesimi etkilemişti. Asgari ücrete normalde senede zaten 1 kere zam yapıldığı ve bu zammın da son 2 senede enflasyon rakamalarından mütevellit 2 ye çıkarıldığı belirtilmişti. Uzun zaman sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Çalışma Meclisi toplandı. Çalışma Meclisinin ana konusu ekonomi olurken, özellikle de asgari ücret ile alakalı yapılan görüşmeler yakından takip ediliyor. 

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklama sonrasında asgari ücrete zam yapılmayacağı konusu, sendikaların eleştiri oklarının hedefi oldu. Özellikle de Hak-İş sendikası başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret ile alakalı çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

tll

SENDİKALARDAN ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ

Çalışma Meclisi'nin 13. toplantısı düzenlendi.  Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yöneliten toplantı, işveren ve işçi temsilcilerinin kaygılarına çözüm vermesi beklenirken, asgari ücret zammı ile alakalı sorunlar ilk baş sırada yer aldı. Toplantıda söz sahibi olan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan2ın açıklaması dikkatleri çekti.  Arslan, asgari ücret zam tespiti ile alakalı çalışmaların yeterli olmadığını belirtti. 

Arslan tarafından yapılan açıklamada sağlıklı bir asgariü cret zammının bu süreçte değerlnedirmesinin yanlış olduğu belirtildi.  Katılımcuı sayısının artması gerekliliğini savunan Arslan, Temmuz da zam yapılmaskı gerekliliğini savundu. Ulusal gelirden emekçi maaşlarına az pay ayrıldığı ifadelerinin sunulduğu toplantıda bu durumun kabul edilemez olduğu söylendi. 

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise asgari ücretle ilgili zam talebinde bulunacağı tahmin ediliyor. Piyasadaki fahiş artışlara dikkat çeken sendikalar, özellikel de ev alışverişlerinin sağlandığı market fiyatlarına dikkat edilmesi gerekliliği belirtildi. Bu artışların, asgari ücretin zamlar karşısında gün gün azaldığı ve maliyetlerin yükseldiği şu dönemde ekojomik koşullarda asgari ücretin ekstradan desteklenmesi gerekliliği savunuldu.