DOLAR
34,54 0,02%
EURO
36 0,05%
ALTIN
3.005,98 0%
BITCOIN
3.402.593,12 0,63%

ASEAN Gazze'deki Saldırıları Kınadı

ASEAN, Gazze'deki sivillere yönelik saldırılar ve insani kriz için uluslararası hukuka uyulması çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 13:36
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 13:36

ASEAN Gazze'deki Saldırıları Kınadı

ASEAN'dan Gazze Açıklaması

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN), Gazze'de sivillere ve insani krizin kötüleşmesine neden olan saldırıları güçlü bir dille kınadı. Bu açıklama, Laos'un başkenti Viyentiyan'da gerçekleştirilen ASEAN 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yapıldı.

Endişe Verici Durum

ASEAN ortak bildirisinde, "Sivillere ve sivil altyapıya yönelik, özellikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere çok sayıda can kaybına, gıda, su ve diğer temel ihtiyaçlara erişimin engellenmesine ve Gazze'deki insani krizin daha da kötüleşmesine neden olan tüm saldırıları kınıyoruz," denildi.

Uluslararası Hukuka Uygulama Çağrısı

Bildiride, tüm taraflara uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile BM Genel Kurulu kararları doğrultusunda iki devletli bir çözüm için çaba göstermeleri gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Gazze'ye yönelik yardımların kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi gerekliliği dile getirildi.

İsrail'in İşgali

ASEAN, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından belirtilen hukuka aykırı işgali tanıdıklarını ve bu durumun derhal son bulması gerektiğini belirtti. Orta Doğu'daki gerilimin tırmanmasından duyulan endişe de ifade edilerek, tarafların olumsuz eylemlerden kaçınmaları ve barışçıl çözüm yollarına yönelmeleri için çağrıda bulunuldu.

Myanmar'daki Şiddet Olayları

Bildirinin bir başka önemli noktası ise Myanmar'daki çatışmalara ilişkindir. ASEAN, ülkedeki şiddetin derhal durdurulması ve sivillere yönelik eylemlerin son bulması için ilgili tarafların somut adımlar atmasını talep etti.

Myanmar'ın Siyasi Krizi

Myanmar ordusu, 1 Şubat 2021'de yönetimi ele geçirerek olağanüstü hal ilan etmişti. O tarihten bu yana, orduya karşı çıkan silahlı gruplar, Myanmar'daki siyasi istikrarsızlığın kaynağı haline gelmiştir. Bu süreçte 1000'den fazla insan yaşamını yitirmiştir.