DOLAR
34,25 -0,04%
EURO
37,63 0,05%
ALTIN
2.910,01 0,01%
BITCOIN
2.139.422,36 0,89%

Arnavutluk'ta Hükümet Karşıtı Protestolar Patlak Verdi

Tiran'da muhalefetin düzenlediği protestolarda güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

Yayın Tarihi: 08.10.2024 00:16
Güncelleme Tarihi: 08.10.2024 00:16

Arnavutluk'ta Hükümet Karşıtı Protestolar Patlak Verdi

Arnavutluk'taki Protestolar

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, muhalefet partisi Demokratik Parti (PD) öncülüğünde hükümet aleyhinde büyük bir gösteri düzenlendi. Ülkenin farklı bölgelerinden gelen binlerce insan, Başbakanlık binası önünde toplandı.

Yürüyüş ve Çatışmalar

Protestocular, Başbakanlık önünden başlayarak şehrin sokaklarında yürüyüş gerçekleştirdi. Meclis, İçişleri Bakanlığı, Tiran Belediyesi ve Sosyalist Parti (PS) binalarının önünden geçerek eylemlerini sürdürdüler. Bazı göstericilerin çeşitli kurumlara molotofkokteyli ve sis bombası atması üzerine güvenlik güçleriyle arbede yaşandı. Polis, göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmaya çalıştı.

Yaralanmalar ve Sonuçlar

Gösteri sırasında, bazı polis memurları molotofkokteyli ve diğer cisimlerin etkisiyle yaralandı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, protestoya katılanların saldırıları sonucu 10 polis yaralandı. Yüzlerce polisin yer aldığı müdahale sırasında birçok yol trafiğe kapatıldı.

Muhalefetin Talepleri

Bu protesto, PD milletvekili Ervin Salianji'ye verilen bir yıl hapis cezasına tepki olarak organize edildi. PD, ayrıca gelecek yıl yapılacak genel seçimlerin denetimi için geçici bir hükümet kurulmasını talep ediyor. Ülkede yaşanan gerginlik, Salianji'nin mahkûmiyetinin ardından milletvekilliğinin sona ermesinden kaynaklandı.

Hapis Cezası ve Suçlamalar

Ervin Salianji, eski İçişleri Bakanı Fatmir Xhafaj'ın akrabalarıyla ilgili uyuşturucu kaçakçılığına karıştığını iddia eden sahte bir ses kaydı yayımlamakla suçlanmıştı. Temyiz Mahkemesi, 26 Eylül 2024'te verdiği kararla Salianji'yi "sahte ihbar" suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırmıştı. PD, mahkeme kararını adaletsiz bulmakta ve protestolarını sürdüreceklerini duyurmaktadır.