DOLAR
34,26 0,11%
EURO
37,39 0,32%
ALTIN
2.921,5 0,23%
BITCOIN
2.260.016,03 -5,23%

Arap Ülkelerinden UNIFIL'e Yönelik Saldırılara Sert Tepki

Arap ülkeleri, UNIFIL’e yönelik İsrail saldırılarını kınayarak uluslararası anlaşmalara ve insan haklarına saygı çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 12.10.2024 21:18
Güncelleme Tarihi: 12.10.2024 21:18

Arap Ülkelerinden UNIFIL'e Yönelik Saldırılara Sert Tepki

Arap Ülkelerinden UNIFIL Saldırılarına Tepki

Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Mısır ve Ürdün, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerlerine yönelik İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıları şiddetle kınadı.

BAE'nin Açıklaması

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı beyanatta, UNIFIL’de görev yapan barış gücü askerlerine yapılan saldırı kınanarak, Lübnan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü konusundaki destek kararlılığı yinelendi.

Irak ve Mısır'dan Gelen Tepkiler

Irak Dışişleri Bakanlığı da, "Bu saldırıların uluslararası insani ve hukuki kuralları ihlal ettiğini" belirterek acil bir ateşkes çağrısında bulundu. Mısır Dışişleri Bakanlığı ise, İsrail ordusunun benzer eylemlerini en güçlü biçimde kınadığını belirtti. Açıklamada, “İsrail’in işgal ordusunun uluslararası hukuku ihlal etme konusundaki cesareti artmıştır” ifadesine yer verildi.

Ürdün ve Katar'ın Tepkileri

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL güçlerine yapılan sürekli saldırıları kınayarak bunun uluslararası hukukun ihlali olduğuna vurgu yaptı. Katar ise, bu saldırıları daha önce kınayarak, olayların araştırılması için acil bir uluslararası soruşturma talep etti.

Saldırılar ve Yaralılar

UNIFIL, 10 Ekim'de İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu iki barış gücü askerinin yaralandığını bildirdi. Son olarak, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura bölgesinde UNIFIL komuta merkezine mermi saldırısı düzenlendiği ve iki askerinin daha yaralandığı duyuruldu.

BMGK'den Gelen Endişeler

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) üyesi ülkeler de, UNIFIL’e yönelik saldırılara dair derin endişelerini dile getirdi. E10 üyeleri, acilen bir ateşkes sağlanması ve uluslararası hukukun uygulanması çağrısında bulundu.