DOLAR
33,98 0%
EURO
37,82 0%
ALTIN
2.820,3 0%
BITCOIN
1.969.055,75 0%

Arabası 20 yaşından büyük olanlar dikkat! Bomba karar çıktı

20 yaş üstü araçlar hurda mı olacak? Araç sahipleri şokta. İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 07.02.2024 12:04
Güncelleme Tarihi: 07.02.2024 12:04

Arabası 20 yaşından büyük olanlar dikkat! Bomba karar çıktı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke genelinde 20 yaş üzeri araçlar için önerdiği yeni bir hurda araç teşvik yasasının önemine dikkat çekiyor. Palandöken'e göre, bu yasa ekonomiye katkı sağlamayı, ithalatı azaltmayı ve çevre kirliliğini önlemeyi amaçlıyor.

TÜİK verilerine dayanarak Türkiye'de bulunan araçların yaş ortalamasının 14,5 olduğunu belirten Palandöken, bu yaşlı araçların taşımacılık sektöründe tamir ve bakım maliyetlerini artırdığına vurgu yapıyor. Bu durumun çözümü için Maliye ve Ulaştırma Bakanlıklarının koordineli bir çaba sarf etmesi gerektiğini belirten Palandöken, geçmiş yıllarda olduğu gibi hurda araç teşvik yasasının tekrar gündeme gelmesi çağrısında bulunuyor.

20 Yaş Üstü Araçlar hurda mı olacak

Palandöken, hurda teşvik yasasının devletin ithalatı azaltma ve ihracatı artırma hedeflerine önemli bir katkı sağlayacağını vurguluyor. Ayrıca, esnafa düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanları sunularak yeni araç alımının desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.

TESK Genel Başkanı, 20 yaşın üzerindeki araçların sahiplerine bir defaya mahsus ÖTV muafiyeti önerisinde bulunuyor. Bu sayede araç sahiplerinin yenileme sürecine destek olunabileceğini ifade ediyor.

Ayrıca, ticari araçlarda yaş sınırlamasının olduğunu hatırlatan Palandöken, özellikle servis araçlarında uygulanan 12 yaş sınırının kolaylıkla yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Son olarak, Palandöken, 2015 yılında olduğu gibi ÖTV'nin sıfırlanması ve kamyon-otobüslerde KDV indirimi yapılması önerisinde bulunarak, bu adımların daha konforlu ulaşım ve trafiği rahatlatma potansiyeli taşıdığını vurguluyor.