Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Apple, İOS’taki en radikal değişikliklerden birini duyurdu!

Apple, AB için iPhone yan yüklemesini, üçüncü taraf ödemelerini ve daha fazlasını kamuoyuyla paylaştı. İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 26.01.2024 15:59
Güncelleme Tarihi: 26.01.2024 15:59

Apple, İOS’taki en radikal değişikliklerden birini duyurdu!

Apple, iOS 17.4 ile iOS'taki en köklü değişikliklerden birini duyurdu. Bu işletim sistemi kullanıma sunulduğunda, Avrupa'daki iPhone'lara alternatif pazar yerleri ve ödemeler, Safari'de değişiklikler ve daha fazlasını ekleyecek.

Apple'a göre, "iOS'ta ödemelerin işlenmesi ve uygulamaların indirilmesine yönelik yeni seçenekler, kötü amaçlı yazılımlar, dolandırıcılık ve sahtekarlıklar, yasadışı ve zararlı içerikler ve diğer gizlilik ve güvenlik tehditleri için yeni yollar açıyor." Bunların bir kısmı doğru olsa da, bu değişikliğin rekabet gücünü artırmaya yardımcı olacağı düşünülüyor.

Şirket, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: "Bugün duyurduğumuz değişiklikler, Avrupa Birliği'ndeki Dijital Piyasalar Yasası'nın gerekliliklerine uyarken, AB kullanıcılarını bu düzenlemenin getirdiği kaçınılmaz artan gizlilik ve güvenlik tehditlerinden korumaya yardımcı oluyor. Önceliğimiz, AB'deki ve dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımız için mümkün olan en iyi ve en güvenli deneyimi yaratmak olmaya devam ediyor," diyor Apple Fellow Phil Schiller. "Geliştiriciler artık alternatif uygulama dağıtımı ve alternatif ödeme işlemleri için mevcut yeni araçlar ve koşullar, alternatif tarayıcı motorları ve temassız ödemeler için yeni özellikler ve daha fazlası hakkında bilgi edinebilirler. Daha da önemlisi, geliştiriciler isterlerse bugün yürürlükte olan aynı iş koşullarında kalmayı tercih edebilirler."

apple

ALTERNATİF PAZAR YERLERİ İÇİN İYİLEŞTİRMELER VE DEĞİŞİKLİKLER

iOS uygulamalarını alternatif uygulama marketlerinden dağıtmak için yeni seçenekler: Geliştiricilerin iOS uygulamalarını alternatif uygulama marketlerinden indirmeye sunmalarını sağlayan yeni API'ler ve araçlar dahil olacak.

Alternatif uygulama pazarları oluşturmak için yeni çerçeve ve API'ler: Pazar yeri geliştiricilerinin kendi özel pazar yeri uygulamalarından diğer geliştiriciler adına uygulama yüklemelerine ve güncellemeleri yönetmelerine olanak tanıyor.

Alternatif tarayıcı motorları için yeni çerçeveler ve API'ler: Geliştiricilerin tarayıcı uygulamaları ve uygulama içi tarama deneyimlerine sahip uygulamalar için WebKit dışındaki tarayıcı motorlarını kullanmasına imkân veriyor.

Birlikte çalışabilirlik talep formu: Geliştiricilerin iPhone ve iOS donanım ve yazılım özellikleriyle birlikte çalışabilirlik için ek talepler gönderebilecekleri yer.

Bununla birlikte Apple, iOS 17.4'te kullanıcıları korumak için şu değişiklikleri yapacak:

iOS uygulamaları için noter onayı: Dağıtım kanallarından bağımsız olarak tüm uygulamalar için geçerli olan, platform bütünlüğüne ve kullanıcıları korumaya odaklanan temel bir inceleme olacak. Noter onayı, otomatik kontroller ve insan incelemesinin bir kombinasyonunu içerecek.

Uygulama yükleme sayfaları: Geliştirici, ekran görüntüleri ve diğer önemli bilgiler dahil olmak üzere indirmeden önce uygulamaların ve işlevlerinin bir bakışta açıklamalarını sağlamak için Noterleştirme sürecinden elde edilen bilgileri kullanacak.

Marketplace geliştiricileri için yetkilendirme: Marketplace geliştiricilerinin, kullanıcıları ve geliştiricileri korumaya yardımcı olan sürekli gereksinimleri taahhüt etmelerini sağlamak.

Ek kötü amaçlı yazılım korumaları: iOS uygulamalarının bir kullanıcının cihazına yüklendikten sonra kötü amaçlı yazılım içerdiği tespit edilirse başlatılmasını önleyecek.

safari

SAFARİ'DEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bugün, iOS kullanıcılarının Safari dışında üçüncü taraf bir internet tarayıcısını varsayılan olarak ayarlama olanağı bulunuyor. Doğrudan Bellek Girişimi’nin (DMA) gereksinimlerini yansıtan Apple, kullanıcılar iOS 17.4 veya sonraki sürümlerde Safari'yi ilk açtıklarında ortaya çıkacak yeni bir seçim ekranı da sunuyor. Bu ekran, AB kullanıcılarından bir seçenekler listesinden varsayılan bir tarayıcı seçmelerini isteyecek.