DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.146.418,16 -0,2%

Apple’ın Apple Watch yasağı tekrar başlıyor!

Apple Watch Series 9 ve Ultra 2’ye gelen satış yasağı bu geceden itibaren yeniden başlıyor. İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 18.01.2024 10:40
Güncelleme Tarihi: 18.01.2024 10:40

Apple’ın Apple Watch yasağı tekrar başlıyor!

Geçtiğimiz ay ABD Federal Temyiz Mahkemesi, Apple'ın temyiz süreci boyunca akıllı saatlerin satışına devam etme talebini değerlendirirken Apple Watch Series 9 ve Apple Watch Ultra 2'ye yönelik ithalat yasağını durdurmuştu. Mahkeme, bu hafta Apple'ın talebini resmen reddetti. Sonuç olarak, kanda oksijen özelliğine sahip Apple Watch modellerinin ithalatı 19 Ocak’ta Türkiye saati ile (TSİ) 01.00’dan itibaren bir kez daha yasaklanacak.

Arka planda, tıbbi teknoloji şirketi Masimo, Apple'ı Apple Watch için nabız oksimetre teknolojisini çalmakla suçladı. Bunun üzerine Uluslararası Ticaret Komisyonu bir yargıcın Apple'ın Masimo'nun iki patentini ihlal ettiği yönündeki kararını onadı ve ardından geçtiğimiz sonbaharda cihazların ABD'ye ithalatını yasakladı. Apple, Apple Watch Series 9 ve Ultra 2'yi mağazalarında satmayı durdurdu, ancak üçüncü taraf perakendecilerde halen mevcuttu.

Geçici bir duraklamanın ardından Apple, aralık ayı sonunda Series 9 ve Ultra 2 modellerini fiziksel mağazalarında ve çevrim içi olarak satmaya başladı. Ancak Apple'ın zaferi kısa sürdü ve bunun gelecek haftalarda Apple Watch satışları için ne anlama geldiği henüz bilinmediği öğrenildi. Ayrıca, ne Apple ne de Masimo karara henüz bir yanıt vermedi.

apple watch

İŞTE O KARAR

9to5Mac'in internet sitesinde paylaştığı mahkeme belgesi, mahkemenin temyiz sürecinde Apple'a neden uzun süreli bir erteleme vermeme kararı aldığını şu şekilde açıkladı:

“Federal Temyiz Usulü Kuralları'nın 18’inci maddesi, bu mahkemeye temyiz başvurusu süresince davanın ertelenmesine karar verme yetkisi vermektedir. Kararımızı dört faktör belirlemektedir: (1) davacının esasa ilişkin başarı olasılığını güçlü bir şekilde gösterip göstermediği; (2) davacının erteleme olmaması halinde telafi edilemez bir şekilde zarar görüp görmeyeceği; (3) erteleme kararının verilmesinin davayla ilgilenen diğer taraflara önemli ölçüde zarar verip vermeyeceği; ve (4) kamu yararının nerede yattığı.

Dört faktörü ve EOE Branch'ın son kararını göz önünde bulundurarak, geçici durdurmayı kaldırıyor ve Apple'ın talebini reddediyoruz. Temyiz başvurusunun esasına ilişkin herhangi bir sonuca varmıyoruz.”

Apple'ın yasaktan kurtulmak için hem Apple Watch Series 9 hem de Apple Watch Ultra 2'den kan oksijen özelliklerini kaldıracağı bildiriliyor. Edinilen bilgilere göre Apple, özellikleri devre dışı bırakacak bir yazılım güncellemesi üzerinde çalışıyor.