DOLAR
34,13 -0,11%
EURO
38,21 -0,12%
ALTIN
2.925,67 -0,31%
BITCOIN
2.196.336,79 -0,24%

Antonio Guterres'ten Lübnan Uyarısı: 'Yeni Gazze Olmasına İzin Veremeyiz'

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan'ın durumu hakkında uyarılarda bulundu, uluslararası toplumu acil çözümler bulmaya çağırdı.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 16:45
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 16:45

Antonio Guterres'ten Lübnan Uyarısı: 'Yeni Gazze Olmasına İzin Veremeyiz'

Antonio Guterres'den Uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 'Lübnan, İsrail ve dünya halkı, Lübnan'ın yeni bir Gazze olmasını kaldıramaz.' şeklinde bir uyarıda bulundu. Guterres, 79. BM Genel Kurul görüşmelerinin açılışında, dünya halklarının karşılaştığı zorlukların benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştığını ifade etti.

Dünyanın İhtiyacı Olan Değişim

Guterres, dünya genelinde büyük bir 'değişim rüzgarı' esmekte olduğunu belirterek, bu durumun küresel çözümlere ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ancak jeopolitik bölünmüşlüklerin daha da derinleşmesi durumunun sürdüğünü kaydetti.

Cezasızlık Sorunu

Guterres, 'Dünyada cezadan muaf kalma düzeyi ne siyasi olarak açıklanabilir ne de ahlaki olarak hoş görülebilir.' diyerek bazı ülkelerin uluslararası hukuku ihlal ederek ceza almadan çıkma yolları aradığını dile getirdi.

Gazze'deki Süregeldi Durum

'Gazze'deki durum hiç sona ermeyen bir kabus gibi' ifadesini kullanan Guterres, bu durumun Lübnan için de tehlike yaratabileceğini belirtti. Guterres ayrıca, 7 Ekim 2023'teki saldırının gerekçesinin olamayacağını vurguladı.

Uluslararası Toplumun Sorumluluğu

Uluslararası toplumun ateşkes ve iki devletli çözüm konusunda acil adımlar atması gerektiğini belirten Guterres, bu hedeflere yönelik adımlar atmayanlara 'Bunun alternatifi ne?' sorusunu yöneltti.

Reform İhtiyacı

Guterres, küresel kurumların meşruiyeti ve etkisinin azalacağını belirterek 'Reform olmazsa parçalanma kaçınılmaz.' dedi. Ayrıca, iklim değişikliği, yapay zeka gibi diğer varoluşsal tehditlere de dikkat çekti.

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Çözüm Süreci

Guterres, 'Bugün gittiğimiz yol sürdürülebilir değil.' diyerek, tüm ülkeleri büyük değişimleri yönetme konusunda iş birliği yapmaya davet etti ve 'Gelecek nesiller bizim üzerimizden değil, tarihin doğru tarafında bulunsunlar.' şeklinde umut dolu bir mesaj verdi.