DOLAR
34,15 0,27%
EURO
37,8 0,2%
ALTIN
2.904,15 0,71%
BITCOIN
2.051.483,47 1,41%

Antalya'da İki Caretta Caretta Denizle Buluştu

Antalya'nın Manavgat ilçesinde tedavileri tamamlanan iki caretta caretta denize bırakıldı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 13:53
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 13:53

Antalya'da İki Caretta Caretta Denizle Buluştu

Antalya'da Deniz Kaplumbağaları Doğaya Döndü

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, tedavi süreçleri sona eren iki nesli tükenme tehdidi altındaki caretta caretta, denizle buluştu.

Balık ağları ve misinalara takılarak yaralanan deniz kaplumbağalarının rehabilitasyonu, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) tarafından gerçekleştirildi. Yarıda kalan bu süreç, Boğaz mevkisinde tamamlandı ve kaplumbağalar tekrar doğal ortamlarına salındı.

Kaplumbağaların Takibi ve Bilgi Paylaşımı

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, tedavi edilen dişi caretta caretta üzerinde bir takip cihazı kullanarak, deniz kaplumbağalarının takibini gerçekleştireceklerini belirtti. Kaska, "Denizlerimizde nerelerde dolaştıkları ve kışladıkları noktaların bilgisi eksikti. Bu cihaz sayesinde bu eksik bilgileri tamamlamış olacağız. Deniz kaplumbağalarını koruyabilmek için onları çok iyi tanımak gerekiyor," diye ekledi.

Rehabilitasyon Merkezi Açılışı

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, Antalya kıyılarında uzun süredir ihtiyaç duyulan rehabilitasyon merkezinin, iki hafta önce Pamukkale Üniversitesi ortaklığı ile açıldığını duyurdu. Deval, "İlk olarak DEKAMER'de tedavi edilen deniz kaplumbağaları, son iki haftada Akdeniz Fokları, Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği'nde rehabilitasyon süreçlerinden geçti ve doğal ortamlarına geri bırakıldı," dedi.

Bu tür çalışmalar, deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.