Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Ankara Valiliği’nden belediyelere ‘sahipsiz hayvan’ uyarısı

Ankara Valiliği, sahipsiz sokak hayvanlarının bakımevlerine alınması ve kısırlaştırılması dahil her türlü tedbirin alınmasını istedi.

Yayın Tarihi: 21.12.2023 13:11
Güncelleme Tarihi: 21.12.2023 13:11

Ankara Valiliği’nden belediyelere ‘sahipsiz hayvan’ uyarısı

Ankara Valiliği, son yıllarda artan sahipsiz sokak hayvanları sorununa çözüm bulmak için harekete geçti. Valilik, halk sağlığı ve can güvenliği açısından önemli bir risk oluşturan sahipsiz hayvanların bakımevlerine alınması ve kısırlaştırılması dahil her türlü tedbirin alınmasını istedi. Vali Vasip Şahin imzasıyla Büyükşehir Belediyesi ile 25 ilçe belediyesine “acele” koduyla yazı gönderildi.

SAHİPSİZ HAYVANLAR HEM SAĞLIK HEM GÜVENLİK TEHDİDİ

Valilikten yapılan açıklamada, son yıllarda sahipsiz sokak hayvanları popülasyonunda meydana gelen artışın kentte toplum sağlığı ve çevre temizliği üzerine olumsuz etkileri bulunduğu belirtildi. Açıklamada, bunun yanında son yaşanan vakaların, sahipsiz sokak hayvanlarının insanların can güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Köpek ısırmalarının yaralanma ve ölümle sonuçlandığı, insanların günlük yaşantılarının kısıtlandığı ve toplumsal huzursuzluk yaşandığı bildirilmiştir.” denildi.

sokak köpekleri

BELEDİYELERİN SORUMLULUĞU HATIRLATILDI

Valilik, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik iş ve işlemlerin “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu” ve ilgili mevzuatları çerçevesinde yürütüldüğünü anımsattı. Valilik, bahsi geçen mevzuatlar kapsamında bakımevi yapımı, sahipsiz hayvanların toplama, kısırlaştırma, kayıt altına alma, aşılama gibi rehabilitasyon işlemleri ile bakım ve beslenmesinin yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu hatırlattı. Valilik, ayrıca, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinde, geçici bakımevlerinde kaldıkları süre içerisinde kanuni istisnalar ile bulaşıcı, tedavi edilemez veya tedavi sonrasında iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olduğuna, alındığı ortama bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit eden hayvanlar ile ilgili alınması gereken tedbirlere ilişkin hükümlerin yer aldığını da anımsattı.

sokak köpekleri

SAHİPSİZ HAYVANLAR İÇİN ACİL TEDBİR ALINACAK

Valilik, sahipsiz hayvanların bakımevlerine alınması, kısırlaştırılması da dahil her türlü tedbirin alınması için belediyelere talimat verdi.

Valilik, “Bu kapsamda, sahipsiz hayvanların bakımevlerine alınması, kısırlaştırılması da dahil her türlü tedbirin alınması, halk sağlığının ve insanların can güvenliğinin korunması amacıyla, Büyükşehir Belediyesi ile 25 ilçe belediyemize ‘acele’ koduyla yazı gönderilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Ankara Valiliği, sahipsiz sokak hayvanları sorununa çözüm bulmak için belediyelere yazı gönderdi. Valilik, sahipsiz hayvanların bakımevlerine alınması ve kısırlaştırılması dahil her türlü tedbirin alınmasını istedi. Valilik, halk sağlığı ve can güvenliği açısından önemli bir risk oluşturan sahipsiz hayvanların toplatılması ve bakılması için belediyelere sorumluluklarını hatırlattı. Valilik, sahipsiz hayvanlar için acil tedbir alınmasını talep etti.