Ankara Üniversitesi'nde Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Sempozyumu
Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla bir sempozyum gerçekleştirildi. Organizasyon, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli ve AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhşen Aytaç’ın moderatörlüğünde yapıldı.
Virüs Yoluyla Bulaşan Önlenebilir Hastalık
Sempozyumda konuşan AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kumtepe, rahim ağzı kanserinin virüs yoluyla bulaşan ve önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade etti. Kumtepe, bu hastalığın genç yaşlarda görüldüğüne dikkat çekerek, “Amacımız farkındalık yaratmak, bundan korunmak. Belki bu toplantı sonrasında HPV aşısı genel aşı programına alınır.” dedi.
Tedavide Erken Teşhis Önemli
Rahim ağzı kanserinin tedavisinde düzenli tarama ve erken teşhisin önemine değinen Kumtepe, virüsün vücuda girmesinden yıllar sonra kansere dönüşebileceğini vurguladı. “Maalesef çok ileri evreye gelinmedikçe semptom görülmüyor. Bu hastalığın spesifik bir semptomu yok, o yüzden taramalar çok önemli.” şeklinde konuştu.
HPV Aşıları ve Taramaların Önemi
AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Taşkın, hastalıktan korunmada birinci yolun HPV aşıları, ikinci yolun ise etkin tarama yöntemleri olduğunu belirtti. Aşının 9-14 yaş aralığındaki çocuklara yapılması gerektiğine dikkat çeken Taşkın, “İlerleyen yaşlarda veya virüs vücuda girdikten sonra yapılan aşının koruyuculuğu daha düşük.” dedi.
Taşkın ayrıca, Türkiye’nin dünyada HPV DNA tarama programına geçen ilk ülke olduğunu belirterek, ulusal tarama programıyla 30-65 yaş arası bireylere ücretsiz HPV DNA taraması yapıldığını ifade etti. “Kendiniz ve çocuklarınız için aşıyı lütfen gündeminize alınız.” uyarısında bulundu. Aşı yaptırmayanların mutlaka tarama programına katılması gerektiğini vurgulayan Taşkın, “Çünkü erken teşhis hem bizim hem kadınların işini kolaylaştırıyor.” şeklinde konuştu.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında sempozyum düzenlendi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında sempozyum düzenlendi.