DOLAR
34,41 -0,19%
EURO
36,3 -0,18%
ALTIN
2.843,12 -0,29%
BITCOIN
3.036.716,11 -0,54%

Ankara'da 'MIKTA'nın Küresel Yönetişime Katkısı' Paneli Gerçekleştirildi

MIKTA'nın küresel yönetişimdeki rolünü ele alan panelde, jeopolitik sorunlar ve çok taraflılık vurgulandı.

Yayın Tarihi: 13.11.2024 15:47
Güncelleme Tarihi: 13.11.2024 16:19

Ankara'da 'MIKTA'nın Küresel Yönetişime Katkısı' Paneli Gerçekleştirildi

Ankara'da 'MIKTA'nın Küresel Yönetişime Katkısı' Paneli Gerçekleştirildi

Meksika'nın Ankara Büyükelçiliği, Meksika, Endonezya, Kore Cumhuriyeti, Türkiye ve Avustralya arasında gayrıresmi bir istişare ve eşgüdüm platformu olan MIKTA'nın küresel yönetişime katkılarını tartışmak üzere bir panel düzenledi. Panel, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kemal Kurdaş Salonu'nda gerçekleştirildi.

Panele Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Berris Ekinci, Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Jose Luis Martinez y Hernandez, Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama, Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Jeong Yeondoo ve Avustralya'nın Ankara Büyükçelçiliği Maslahatgüzarı Thomas Pollack konuşmacı olarak katıldı.

Uluslararası Sorunlar ve MIKTA'nın Rolü

Bakan Yardımcısı Ekinci, konuşmasında, dünya genelindeki jeopolitik ve jeoekonomik sorunlara dikkat çekerek, uluslararası düzende reform çağrılarının arttığını ve çok taraflılığa olan ihtiyacın her zamankinden fazla olduğunu vurguladı. Ekinci, 'MIKTA, barış, istikrar ve sürdürülebilir kalkınmanın ortak arayışında, kıtalar ve kültürler arasında köprü kuran bir ortaklık temsil etmektedir.' dedi.

Bakan Yardımcısı, MIKTA'nın Birleşmiş Milletler (BM) sistemi içindeki köprü oluşturma görevini üstlendiğini ifade ederek, daha dirençli bir uluslararası toplumun inşasına destek olacaklarını belirtti.

Kutuplaşan Dünyada MIKTA'nın Temel Görevleri

Büyükelçi Hernandez, dünya genelinde iklim değişikliği, salgınlar ve çatışmaların artan olumsuz etkilerini dile getirerek, 'Küresel sorunlara çözüm ararken, işbirliği yerine rekabet ve diyalog yerine şiddetin hâkim olduğunu görüyoruz.' açıklamasında bulundu.

MIKTA'nın, farklı tarafları bir araya getirme ve küresel sorunlara çözümler bulma amacı güttüğünü kaydetti.

MIKTA'nın Reform Çağrılarındaki Rolü

Büyükelçi Purnama, mevcut çatışma ortamında MIKTA'nın uluslararası sistemin çökmesine izin veremeyeceğini ve reform çağrılarının sesi olması gerektiğini aktardı. Suriye, Yemen ve Ukrayna gibi çatışmalı bölgelerin önemine dikkat çeken Purnama, Gazze'deki insani krize de vurgu yaptı.

Uluslararası Düzenin Zayıflaması ve Yapılacaklar

Büyükelçi Jeong, uluslararası düzenin zayıfladığına dikkat çekerek, çok taraflılığın eski gücünde olmadığını belirtti. Jeong, MIKTA'nın, kadınların güçlendirilmesi ve Afrika’da tarımsal üretimin desteklenmesi gibi konularda birçok proje geliştirdiğini söyledi.

Küresel Meselelerde Uzlaşı Arayışı

Maslahatgüzar Pollack, MIKTA üyelerinin, Gazze’deki insani kriz gibi konularda uzlaşı sağlayabildiğini belirtirken, çok taraflılığın güçlendirilmesinde orta güçteki demokrasilerin rolüne vurgu yaptı. Pollack, MIKTA’nın uluslararası hukukun üstünlüğünü savunarak, üye ülkeler arasında güçlü ilişkiler geliştirdiğini ifade etti.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.