ANKA'nın Başarılı Fırlatması
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) geliştirdiği insansız hava aracı ANKA, ROKETSAN'ın L-UMTAS füzesiyle 15 bin feetten hedefe tam isabetle vurdu. Bu başarı, Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayisinin geldiği noktayı ortaya koyuyor.
Detaylar ve Paylaşımlar
ANKA'nın gerçekleştirilen atışına dair detaylar TUSAŞ'ın X hesabından paylaşıldı. Paylaşımda, "ROKETSAN'ın milli füzesi L-UMTAS ile gerçekleştirilen bu başarı, mühendislerimizin gecesini gündüzüne katarak inşa ettiği bir gurur tablosudur" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, bu başarı ile Türkiye'nin uluslararası alandaki gücünü daha da artırdığı vurgulandı.
Haluk Görgün'ün Değerlendirmesi
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, ANKA'nın başarılı atışına ilişkin yaptığı paylaşımda, bu gelişmenin yerli ve milli savunma sanayisinin gücünün bir kanıtı olduğunu belirtti. Görgün, başarının arkasındaki azimli ve özverili çalışmalara ithafla, "Bu önemli başarıda emeği geçen TUSAŞ ve ROKETSAN çalışanlarını, Savunma Sanayii Başkanlığımızın değerli personelini, sanayicilerimizi ve alt yüklenicilerimizi gönülden tebrik ediyorum" dedi.
ANKA'nın Gelişim Süreci
30 Aralık 2010'da ilk uçuşunu gerçekleştiren ANKA, 2017 yılında envantere girdi ve o tarihten bu yana kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemlerinden biri haline geldi. ANKA, güvenlik güçlerinin keşif, gözetleme, hedef teşhis, tespit, tanımlama ve takip ihtiyaçlarına gerçek zamanlı görüntü istihbaratı sunarak hizmet etmektedir.
Yerli ve Milli Üretim
ANKA'nın gelişim sürecinde birçok alt sistemin yerli ve milli olarak üretilmesi sağlandı. Bu süreç içindeki önemli aşamalardan biri de milli motor entegrasyonuydu. Bu kapsamda, TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından geliştirilen TEI-PD170 motorları başarıyla ANKA'ya entegre edildi.