DOLAR
34,15 -0,06%
EURO
38,16 -0,08%
ALTIN
2.919,48 -0,2%
BITCOIN
2.242.694,52 0,2%

Altın fiyatları yeşile döndü! Altın borçlularını korkutan tarih verildi!

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl içerisinde faiz oranlarını iki kez düşüreceği beklentisiyle yükselişe geçti. Uzmanlar, altın yatırımcılarını önemli konular hakkında uyardı.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 23:48
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 23:48

Altın fiyatları yeşile döndü! Altın borçlularını korkutan tarih verildi!

ANZ'nin emtia stratejisti Soni Kumari, altının uzun vadeli ve orta vadeli beklentilerinin olumlu olduğunu belirterek, "Eylül ayından itibaren iki faiz indirimi bekliyoruz. Ayrıca, jeopolitik tansiyonun yükselmesi altının güvenli liman olarak cazibesini artıracaktır," diye konuştu. 

Reuters anketine göre, Fed'in bu yıl Eylül ve Aralık aylarında faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. Enflasyondaki düşüşe rağmen, ABD'deki güçlü tüketici talebi sebebiyle Fed'in ihtiyatlı bir duruş sergileyeceği düşünülüyor.

altın fiyatları

ABD'de yarın açıklanacak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) verileri ve Cuma günü açıklanacak kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, yatırımcıların faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini şekillendirebilir.

Yatırımcılar, Kasım ayında gerçekleştirilecek ABD seçimleri öncesinde kampanya sürecindeki gelişmeleri de dikkatle izliyor. Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, Cumhuriyetçi Donald Trump'a karşı Demokrat Parti'nin adayı olarak öne çıkması bekleniyor.

ActivTrades'in kıdemli analisti Ricardo Evangelista, "Birçok kişi Donald Trump'ın zafer şansının yüksek olduğunu düşünüyor, bu da Washington'da daha korumacı bir yönetim anlamına gelir. Bu durum, daha pahalı ithalatın enflasyonu artırabileceği ve dolayısıyla daha yüksek faiz oranlarına yol açabileceği için güçlü bir dolar anlamına gelebilir, bu da değerli metallerin fiyatını olumsuz etkileyebilir," şeklinde konuştu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altının Kapalıçarşı'da şu anda 2.591 TL civarında olduğunu belirtti. Yatırımcılara, ons altının hareketlerinin gram altın üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak ons altını yakından takip etmelerini tavsiye etti. Yaklaşık bir aydır bu ilişki devam etmekte ve gram altın fiyatlarının 2.580 - 2.680 TL aralığında seyretmesini beklediklerini ifade etti.

gram altın

Memiş, gram altının mevcut fiyat aralığında bir süre daha kalacağını ve ons altının 2.380-2.480 dolar aralığında seyredeceğini belirtti. Ancak, Ağustos ayında gram altının 2.700 TL veya daha fazlasını görebileceğini ifade etti. Memiş, "Yıl sonuna kadar gram altının her ay yeni rekorlar kıracağını öngörüyoruz. Temmuz ayında Trump'a yönelik saldırı, Yemen'deki olaylar ve Biden'ın adaylıktan çekilmesi gibi gelişmeler piyasaları etkiledi," dedi. Temmuz ayında gram altın 2.682 TL'ye kadar yükseldi.

Ağustos ayında ise 2.700-2.730 TL bandında hareket edeceği öngörülüyor. Uzmanlar, fiyatlardaki düşüşlerin geçici olduğunu ve dalgalanmanın iki hafta daha süreceğini ifade ederek, "İki hafta daha sabırlı olmalıyız," diyorlar. Fed'in faiz indirimi beklentisi ve merkez bankalarının altın alımları nedeniyle altın fiyatları yükselişini sürdürürken, jeopolitik riskler de bu artışı destekliyor. Uzmanlar, altın yatırımcılarına "Panik satışı yapmayın, altın yeniden yükselecek," tavsiyesinde bulunuyorlar.