Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapmış olduğu çalışmalar ve dünyaya dönüş süreci hakkında bilgi verdi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin ilk astronotu olarak uzaya gönderilen Alper Gezeravcı, uzayda 13 farklı deneyi yerine getireceğinin altını çizmişti. Güncel olarak ise görev sonrası yapılacak olan iniş hakkında canlı bağlanarak bazı detayları paylaştı.
Görev sonrası iniş planlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Gezeravcı, "Dragon kapsülü, görev dönüşü tamamen suya iniş yapmak üzere tasarlandı. Bu yüzden planlı ve plansız inişleri planlanmış bir uzay aracı. Planlı olarak düzenlenen inişimiz, Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi'nde yer alan toplam 7 potansiyel iniş noktasından birisine olacak." şeklinde bilgi verdi. Ek olarak, uzayda yaptığı deneylerin bilimsel araştırmalar için eşsiz bir fırsat sunduğunu belirtti.
Alper Gezeravcı, Samsun Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleriyle canlı yayında buluşarak soruları yanıtladı. "Uzayda olmak nasıl bir duygu?" sorusuna ise "Ay yıldızlı bayrağımızı uzayda taşıma ve dalgalandırma şerefine nail olmak, tarif ötesi bir duygu." şeklinde cevapladı. Gezeravcı, Türkiye'nin ilk astronotu olmanın sorumluluğunu taşıdığını ve milleti adına uzaya erişen bir el olduğunu ifade etti.
İSTASYON FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE
Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile ilgili bilgileri paylaşarak şunları söyledi: "Dünya yüzeyinden ortalama olarak 400 kilometre yükseklikte bulunuyoruz. Saniyede yaklaşık 8 kilometre hızla hareket eden bu uzay üssümüz bulunuyor. Bu tasarlanan uzay üssü düşük yer çekimi ortamında bilimsel deneyler yapılmasına imkan veren bir laboratuvar görevi görüyor. Eş zamanlı olarak da dünyayı gözleyebildiğimiz insanlı yapay bir uydu niteliği de taşıyor. İstasyon yaklaşık olarak bir futbol sahası büyüklüğünde. Buna ek olarak 74 metreye 110 metrelik ölçüleriyle tasarlanmış bu istasyon, insanoğlu tarafından bugüne kadar uzayda inşa edilmiş en büyük yapı. Ağırlığı yaklaşık olarrak 420 ton. Burada birçok farklı devlet bilimsel alanda çalışmalar gerçekleştiriliyor. İnsanlığın barışçıl ve iş birliği içinde geleceğini şekillendirdiği bir anıt niteliğinde diyebiliriz."
EKİP UZAYDAN NE ZAMAN DÖNECEK?
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, görev sonrası iniş planları hakkında açıklamalarda bulundu. Gezeravcı, Dragon kapsülünün görev dönüşü suya iniş yapmak üzere tasarlandığını aktarıdı. Planlı inişin Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi'nde yer alan toplam 7 potansiyel iniş noktasından birisine olacağını belirtti. İniş günü ve saati öncesinde yapılan değerlendirmelerin güncel bilgilerle gözden geçirilerek karar verildiğini vurgulayan Gezeravcı, plansız iniş durumlarında acil durum senaryolarının devreye gireceğini ifade etti. Bu durumda dünya üzerinde meteoroloji ve arama-kurtarma şartlarına göre belirlenmiş bir noktaya iniş gerçekleştirilebileceğini söyledi.