Almanya'nın Ekonomik Durumu
Alman hükümeti, 2023 yılının üçüncü çeyreğine ait ekonomik göstergelerin ülkedeki ekonomik zayıflığın sürdüğünü ortaya koyduğunu açıkladı. Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, bu konuya dair aylık raporunu yayımlayarak ülke ekonomisinin yeniden küçülme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekti.
Özel Tüketimde Canlanma Beklentisi
Bakanlık, önümüzdeki dönemde ekonomik ivmenin özel tüketimde görülebilecek canlanma ile sağlanabileceğini öngörüyor. Aylık raporda, temmuz ve ağustos aylarında perakende satışların belirgin bir toparlanma gösterdiği belirtildi. Bununla birlikte, iş güvenliği ve jeopolitik krizler, tüketici güveni üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir.
Dış Talep ve İhracat Beklentileri
Yıl boyunca dış talebin artması beklenirken, raporun duyurusunda yatırım büyüme trendinin değişmesiyle ihracatın da artacağı vurgulandı. Raporda, "Ekonomik toparlanma, ilk aşamada özel tüketim artışından, ilerleyen dönemlerde ise dış talep ve ihracatın artışından kaynaklanacaktır." ifadesi yer aldı.
Resesyon Riski
Alman ekonomisi, artan faiz oranları, yapısal değişiklikler ve konjonktürel rüzgarlar sebebiyle büyüme konusunda zorluklar yaşamaya devam ediyor. Ekonomik zorluklar, yılın ikinci çeyreğinde yatırımların azalmasıyla %0,1 oranında küçülmeye yol açmıştı. Almanya Merkez Bankası ve Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), üçüncü çeyrek için ekonomik büyümenin düşmesini bekliyor. Eğer bu düşüş gerçekleşirse, Almanya teknik resesyona girmiş olacak.
Gelecek Yıllara Dair Tahminler
Ifo, ülkedeki zayıf yatırım ve sipariş durumları nedeniyle 2024 ve sonraki yıllara ilişkin büyüme tahminini %0,4'ten sıfıra indirdi. Almanya, geçen yıl yüksek enflasyon, yüksek enerji fiyatları ve düşen yatırımlar gibi faktörler nedeniyle %0,3 oranında daralmıştı. Eğer bu yıl da daralma yaşanırsa, 2023 itibarıyla G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke konumunu sürdürecek.