Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Almanya, İsrail Meclisinin Filistin devletini reddetmesinden derin endişe duyuyor

Almanya, İsrail Meclisinin Filistin devletinin kurulmasını reddetmesinden derin endişe duyduğunu belirtti. Berlin, bu kararın BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla çeliştiğini ve İsrail'in uluslararası toplumdan izole olmasına neden olabileceğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 19.07.2024 20:34
Güncelleme Tarihi: 19.07.2024 20:34

Almanya, İsrail Meclisinin Filistin devletini reddetmesinden derin endişe duyuyor

Almanya, İsrail Meclisi'nin (Knesset) Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan kararından derin endişe duyduğunu açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, Berlin'de yaptığı açıklamada, Knesset'in çoğunluğunun Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkmasının, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin birçok kararıyla çeliştiğini ve İsrail'in uluslararası toplumdan izole olmasına yol açacağını belirtti.

"İSRAİL'İN KARARI ULUSLARARASI TOPLUMDAN UZAKLAŞTIRIYOR"

Fischer, "Knesset'in çoğunluğunun bir Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkmasından derin endişe duyuyoruz. Bu karar, BM Güvenlik Konseyi'nin birçok kararıyla çelişmektedir. İsrail böylece uluslararası toplumun ezici çoğunluğundan uzaklaşmakta ve kendisini izole etmektedir. Hepimiz izolasyonun güvenliğin düşmanı olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı. Fischer, İsrail'in aldığı bu kararın bağlayıcı olmadığını, ancak İsrail'in meşru güvenlik çıkarları ile Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin hakkını uzlaştırma çabaları açısından bir gerileme anlamına geldiğini belirtti.

Alman hükümeti için Filistinlilerin haklarını da güvence altına alan iki devletli bir çözümün alternatifinin olmadığını vurgulayan Fischer, "İsrail'in güvenliği ancak iki devletli bir çözümle uzun vadede garanti altına alınabilir. Tıpkı İsrailliler gibi Filistinlilerin de kendilerine ait bir devlette kendi kaderlerini tayin edebilecekleri, güvenlik ve onur içinde bir yaşam sürmeye hakları vardır" dedi.

FİLİSTİN DEVLETİNE KARŞI ÇIKAN ÖNERGE KABUL EDİLDİ

Eski İsrail Adalet Bakanı Gideon Saar'ın Yeni Umut Partisi ve Birleşik Sağ Partisi tarafından verilen "Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan" önerge, 18 Temmuz'da, 68'e karşı 9 oyla İsrail Meclisinde kabul edildi. Önergede, "Filistin devletinin kurulmasının İsrail devleti ve vatandaşları için tehdit oluşturacağı" iddiasına yer verildi.