DOLAR
34,95 0,05%
EURO
36,73 0%
ALTIN
2.980,01 -0,11%
BITCOIN
3.703.740,55 -2,76%

Almanya, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki Yasa Dışı Yerleşim Genişlemesine Tepki Gösterdi

Almanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki yasa dışı yerleşim planına uluslararası hukuk gerekçesiyle tepki gösterdi.

Yayın Tarihi: 16.12.2024 15:41
Güncelleme Tarihi: 16.12.2024 15:41

Almanya, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki Yasa Dışı Yerleşim Genişlemesine Tepki Gösterdi

Almanya'dan İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki Yerleşim Genişlemesine Tepki

Almanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'nde yasa dışı yerleşimleri genişletme kararı almasına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner, bu konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Almanya'nın Tutumu

Wagner, İsrail'in Golan Tepeleri'ni 1967 yılında işgal ettiğini ve 1981'de ilhak ettiğini hatırlatarak, "Almanya, bu ilhakı tanımıyor. Dolayısıyla, İsrail'in kontrol ettiği bu bölgenin Suriye'ye ait olduğu ve uluslararası hukuka göre işgalci bir güç olduğu net bir durumdur." dedi.

Yasa Dışı Yerleşim Uyarısı

Wagner, İsrail hükümetinin aldığı kararların işgal hukukuna aykırı olduğunu vurguladı ve "Sivil nüfusun yerleştirilmesi, Cenevre Sözleşmesi'nden belirtilen ihlallerdir. Bu nedenle, İsrail'i bu niyetinden uzak durmaya çağırıyoruz." şeklinde konuştu.

İsrail'in Golan Tepeleri Planları

İsrail Başbakanlık Ofisi, Golan Tepeleri'nde demografik büyümeyi teşvik etmek amacıyla yerleşim genişletme planını onayladığını duyurdu. Başbakan Binyamin Netanyahu, savaşı ve Suriye'deki yeni durumu dikkate alarak, bölgedeki İsrail nüfusunu iki katına çıkarma hedefinde olduğunu ifade etti.

Mali Kaynaklar ve Hedefler

Açıklamada, işgal altındaki Golan Tepeleri ve Katsrin yerleşiminde demografik büyümeyi desteklemek için 40 milyon şekel (yaklaşık 11,2 milyon dolar) bütçe ayrılacağı belirtildi. Netanyahu, "Golan'ın güçlenmesi, İsrail'in güçlenmesidir. Bu, şu dönemde özellikle önemlidir." dedi.

İsrail'in Suriye'ye Yönelik Askeri Hareketleri

Suriye'deki çatışmaların şiddetlendiği bir dönemde, İsrail ordusunun Suriye’ye yönelik saldırıları arttı. Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişleten İsrail, Şam'a 25 kilometre kadar yaklaştı. İsrail, 1967'den bu yana Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni işgal altında tutmakta ve 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile belirlenen tampon bölgeleri ihlal etmektedir.