DOLAR
34,26 -0,06%
EURO
37,6 0,08%
ALTIN
2.925,53 -0,2%
BITCOIN
2.162.349,64 -0,85%

Almanya Fabrika Siparişleri Ağustos'ta Keskin Düşüş Gösterdi

Almanya'da ağustos ayı fabrika siparişleri, beklenmedik düşüşle yüzde 5,8 azaldı. Detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 10:47
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 10:47

Almanya Fabrika Siparişleri Ağustos'ta Keskin Düşüş Gösterdi

Almanya'da Ağustos Ayında Fabrika Siparişlerinde Çarpıcı Düşüş

Almanya'da fabrika siparişleri, art arda gelen iki aylık artışın ardından ağustos ayında yüzde 5,8 azalarak, ocaktan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Ülkenin Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan geçici verilere göre, yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, temmuz ayına göre yüzde 5,8 geriledi.

Piyasa Beklentilerinin Altında Kaldı

Piyasa analistleri, aylık bazda fabrika siparişlerinin yüzde 2 oranında düşmesini bekliyordu. Ancak gelen veriler, bu beklentinin çok üzerinde bir azalma olduğunu gösterdi. Geçen yılın ağustos ayına kıyasla siparişlerdeki düşüş ise yüzde 3,9 olarak kaydedildi.

Yurt İçi ve Yabancı Siparişlerde Azalma

Almanya'da ağustos ayında yurt içi siparişler yüzde 10,9 azalma yaşarken, yabancı siparişler ise yüzde 2,2 düşmüştür. Avrupa Bölgesi'nden gelen yeni siparişler yüzde 10,5 azalmışken, bölge dışından gelen siparişlerde ise yüzde 3,4 artış görülmüştür.

Ekonomi Bakanlığı'ndan Düşüş Değerlendirmesi

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, bu olumsuz gelişmelerin siparişlerin dibe vurmuş olabileceğine işaret ettiğini belirterek, "Talepteki zayıflığın devamı, 2024'ün ikinci yarısında sanayi ekonomisinde belirgin bir toparlanma beklemediğimizi gösteriyor," ifadelerini kullandı.

Küresel İmalat Sektöründe Yatırımlarda İsteksizlik

VP Bank Baş Ekonomisti Thomas Gitzel, küresel imalat sektöründeki yatırım isteksizliğinin devam ettiğini belirterek, ABD ve Çin'deki ekonomik duruma dikkat çekti. Commerzbank Başekonomisti Jörg Kramer ise fabrikada siparişlerdeki düşüşü "acı bir hayal kırıklığı" olarak tanımlayarak, GSYH'de küçülme beklediklerini ekledi.

Alman Ekonomisi Teknik Resesyon Riskiyle Karşı Karşıya

Alman ekonomisi, artan faiz oranları ve yatırımlardaki düşüş nedeniyle büyümede zorluk yaşamaktadır. Eğer 3. çeyrekte de bir küçülme gerçekleşirse, teknik resesyona girmiş olacak. Hükümet, bu yıl için sadece yüzde 0,3 büyüme bekliyor, ancak Ifo Ekonomi Araştırma Enstitüsü 2024 için büyüme tahminini yüzde 0,4ten sıfıra düşürdü.