DOLAR
34,36 -0,04%
EURO
36,21 0,32%
ALTIN
2.814,8 1%
BITCOIN
3.124.022,35 -0,95%

Almanya'da Şirketlerin Sipariş Eksikliği 2009'dan Beri En Yüksek Seviyede

Almanya'da sipariş eksikliği, şirketlerin %41,5'inin sorun yaşamasına yol açarak ekonomik toparlanmayı sekteye uğratıyor.

Yayın Tarihi: 11.11.2024 16:59
Güncelleme Tarihi: 11.11.2024 16:59

Almanya'da Şirketlerin Sipariş Eksikliği 2009'dan Beri En Yüksek Seviyede

Almanya'da sipariş eksikliği, giderek daha fazla şirket için sorun oluşturarak ekonominin toparlanmasını engelliyor. Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), şirketlerin sipariş eksikliğine ilişkin ekim ayı anket sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, ekimde şirketlerin %41,5'i sipariş eksikliği bildirdi. Bu oran, temmuz ayında kaydedilen %39,4'ten 2,1 puan artış gösterdi. Böylece, Alman ekonomisinde sipariş eksikliği, 2009 finansal krizinden beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Ifo'nun açıklamasında, "2009'daki finansal krizden beri bu kadar kötü bir rakam görülmemişti. Kovid-19 krizi sırasında kaydedilen yüksek sipariş eksikliği ilk kez aşıldı," ifadeleri yer aldı.

Ayrıca, imalat sektöründe şirketlerin %47,7'sinin sipariş eksikliğinden şikayetçi olduğu, metal üretimi ve işleme sektöründeki bu oranın ise %68,3 seviyesine ulaştığı belirtildi. Hizmet sağlayıcılar arasında sipariş eksikliği ise %31,2'den %32,1'e yükselmiş durumda.

Özellikle taşımacılık sektörü, zayıf sanayi faaliyetlerinden etkilenmekte ve iş gücüne olan zayıf talep nedeniyle işe alım ajanslarının yaklaşık üçte ikisi sipariş eksikliği bildirdi. Ifo Makroekonomi ve Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Klaus Wohlrabe, "Sipariş eksikliği Almanya'da ekonomik toparlanmayı engellemeye devam ediyor. Neredeyse bu bütün sektörleri etkiliyor. Eylülde yeniden yükselen birikmiş siparişler bir umut işareti olsa da sipariş defterlerinin yeniden dolması için daha gidilecek uzun bir yol var," şeklinde değerlendirdi.

Alman ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde %0,3 küçülmesinin ardından üçüncü çeyrekte %0,2 büyüme kaydetti ve teknik resesyona girmekten kurtulmuştu. Ancak, özellikle imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruduğu ifade ediliyor. İmalat sektörü, Alman ekonomisinin beşte birinden fazlasını oluşturmakta ve bu sektör, küresel ekonomik yavaşlamadan, artan Çin rekabetinden ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yüksek enerji fiyatlarından olumsuz etkilenmektedir.

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Avro Bölgesi'nde yükselen enflasyona karşı artan faiz oranları, Alman şirketlerin yatırım yapma arzusunu frenlerken, pek çok ülkenin Almanya'dan ithal ettiği malları giderek daha fazla üretebilmesi sanayinin düşüşten kurtulmasını zorlaştırmaktadır. Ekonomi, artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk yaşamaktadır.

Ülke ekonomisi, geçen yıl alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve faiz oranlarının yükseklikleri gibi etkenlerle %0,3 daralmıştı; böylece Almanya, G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke konumuna gelmişti. Hükümet, bu yıl ekonomide %0,2 küçülme bekliyor. Eğer bu küçülme gerçekleşirse, Almanya 2023'te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olacak.

Son olarak, Ocak ayında yeniden ABD Başkanı olarak yemin edecek Donald Trump, seçimi kazanması durumunda Almanya ekonomisini etkileyecek gümrük vergilerini önemli ölçüde artıracağını açıklamıştı.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.