DOLAR
34,14 -0,15%
EURO
38,22 -0,06%
ALTIN
2.915,35 0,05%
BITCOIN
2.171.643,03 0,93%

Almanya'da Marjinal Partilerin Artışı, Demokrasi İçin Tehdit Oluşturuyor

Almanya'daki marjinal partilerin oy artışı demokratik sistemi tehlikeye atıyor. Eyaletlerde hükümet kurma çabaları zorlaşıyor.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 11:41
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 11:41

Almanya'da Marjinal Partilerin Artışı, Demokrasi İçin Tehdit Oluşturuyor

Almanya'nın Marjinal Partileri ve Demokrasi Üzerindeki Etkisi

Cüneyt Karadağ tarafından bildirilen son gelişmelere göre, Almanya'daki son üç eyalet meclisi seçiminde aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ve Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin (BSW) partilerinin yüksek oy alması, ülkenin demokratik sisteminde ciddi sorunlara yol açıyor. Bu partilerin son 9 ayda kazandığı destek, Almanya'nın demokratik yapısının giderek kırılgan hale geldiğini gösteriyor.

Eyaletlerde Hükümet Kurma Zorluğu

Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde yapılan seçimlerde AfD ve BSW'nin oy oranlarındaki artış, önümüzdeki yıl gerçekleştirilmesi planlanan genel seçimler öncesinde alarm zillerinin çalmaya başlamasına neden oluyor. Geleneksel demokratik partiler olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller partilerinin siyasi çözümler üretememesi, bu marjinal partilerin yükselişini kolaylaştırdı.

Brandenburg eyaletinde 88 sandalyeden 30'unu kazanarak çoğunluk elde eden AfD, anayasa değişikliklerini engelleme gücüne ulaşmış durumda. Bu durumun Thüringen ve Saksonya için de geçerli olduğu belirtiliyor. Merkez sağ partilerin aşırı sağ ile koalisyon kurma isteksizliği, bu eyaletlerde hükümet kurulmasını zorlaştırıyor.

İstikrar Arayışı ve Siyasi Kriz

Seçim sonuçlarının federal hükümet üzerinde yarattığı baskı ise oldukça fazla. Başbakan Olaf Scholz'un partisi SPD, Brandenburg'da birinci parti olmasına rağmen, gelecek yılki seçimlerde başbakan adayı olup olmayacağı henüz netlik kazanmadı. Anketlerde CDU'nun SPD'nin iki katı oy alması durumu, parti içinde olası bir lider değişikliği ihtimalini de gündeme getiriyor.

FDP Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, "Ya önümüzdeki 14 gün içinde mantıklı bir ortak payda bulacağız ya da bu koalisyonda yer almanın bir anlamı kalmayacak" ifadesiyle durumun ciddiyetini vurguladı. Bunun yanı sıra, Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu, AfD'nin başarısını demokratik partilerin yetersizliği ve göç konusundaki sorumsuz tartışmalarına bağladı.

Gelecek İçin Endişeler

Uzman tarihçi Katja Hoyer, AfD'nin gelecek yılki genel seçimlerde önemli bir oy potansiyeline ulaşmasının federal düzeyde sorunlar yaratabileceğini belirtti. Hoyer, "Eğer bir parti sürekli her şeye karşı durarak, reformları engelleyecek bir güç elde ederse, bu büyük bir sorun olur" dedi. Hükümetin, önümüzdeki seçimlere kadar köklü değişiklikler yapması gerektiği üzerinde durdu.

Böyle bir ortamın, Almanya'nın ekonomik dengesi ve uluslararası imajı açısından ciddi riskler barındırdığı da ifade ediliyor. Önümüzdeki süreçte, marjinal partilerin artışının ülke istikrarına olan etkileri daha da belirgin hale gelecektir.