DOLAR
35,01 -0,08%
EURO
36,78 -0,2%
ALTIN
2.979,72 -0,12%
BITCOIN
3.677.122,99 1,71%

Almanya'da İhracat Beklentileri Art arda Yedinci Ayda Düşüşte

Almanya'da ihracat beklentileri yedinci ayda da kötüleşirken, ekonomideki zayıflık ve belirsizlikler sürüyor.

Yayın Tarihi: 18.12.2024 13:04
Güncelleme Tarihi: 18.12.2024 13:04

Almanya'da İhracat Beklentileri Art arda Yedinci Ayda Düşüşte

Almanya'nın İhracat Beklentilerinde Düşüş Devam Ediyor

Almanya'da firmaların ihracat beklentisinin aralık ayında art arda yedinci kez kötüleştiği bildirildi. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yayımlanan aralık ayı ihracat beklentileri anketinin sonuçlarına göre, Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, kasım ayında eksi 5,8 puan iken aralıkta 0,3 puan azalarak eksi 6,1'e geriledi. Bu duruma dikkat çeken Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, "İhracat sektörü yıl sonunda da herhangi bir ivme kazanamıyor. Şirketler şu anda, önceki yılların aksine, diğer ülkelerdeki olumlu ekonomik gelişmelerden faydalanamıyor" ifadelerini kullandı.

Sanayi Sektörlerinde İhracat Düşüşü Bekleniyor

Ifo'ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş öngörülüyor. Metal endüstrisi, bu durumdan en fazla etkilenen sektör olmaya devam ediyor. Tekstil ve giyim üreticileri de dış ticarette düşüş bekliyor. Ayrıca, otomotiv sektöründe son 6 aydır görülen belirsiz görünüm dikkat çekiyor. Kimya sektöründeki ihracat ise bu yıl boyunca yatay bir seyir izliyor.

Almanya'nın İhracat Rakamları

Ocak-ekim döneminde Almanya'nın ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %1,2 azalarak 1 trilyon 300,4 milyar avroya geriledi. Bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın, resesyonun eşiğinde bulunduğuna dair endişeleri artırıyor.

Ekonomideki Zorluklar ve Gelecek Beklentileri

Alman ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde %0,3 küçülmesinin ardından üçüncü çeyrekte %0,2 büyüme kaydederek teknik bir resesyona girmekten kurtuldu. Ancak, imalat sektöründeki sürekli zayıflık, ekonominin kırılganlığını sürdürmesine neden oluyor. Yoğun rekabet, sanayideki yavaşlama, artan faiz oranları ve diğer konjonktürel riskler, ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Alman hükümeti, ekonominin bu yıl için %0,2 küçülmesini öngörüyor. Bu, Almanya'nın G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke olma olasılığını artırıyor. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ise, ticarette korumacılıktan kaynaklı tehditler, jeopolitik çatışmalar ve yapısal değişimlerin bu yılki büyümeyi etkileyeceğini belirtiyor.

ABD ile Ticaret İlişkileri

Ocak ayında yeniden ABD Başkanı olarak yemin edecek olan Donald Trump, dış ticaret açığını azaltmak ve yerli üretimi desteklemek amacıyla gümrük vergilerini artırmayı planlıyor. Analistler, Trump'un AB ithalatına yönelik korumacı politikalarının, ihracata dayalı Alman ekonomisi için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor. Almanya, ABD'ye yaptığı ihracatla ülkeler arasında önemli bir yer tutarken, bu pazar Alman ihracatının yaklaşık %10'unu oluşturuyor.