DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.121.468,83 -0,38%

Almanya'da Eylül Enflasyonu ECB Hedefinin Altında

Almanya'da yıllık enflasyon Eylül'de %1.6 olarak kaydedildi; ECB'nin hedefi ise %2.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 16:09
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 16:09

Almanya'da Eylül Enflasyonu ECB Hedefinin Altında

Almanya'nın Enflasyon Raporu

Almanya'da yıllık enflasyon, eylülde %1,6 seviyesine gerileyerek Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) belirlediği hedefin altında kalmış durumda. Bu oran, Ocak 2021'den beri görülen en düşük seviye olarak kaydedildi.

Yıllık Enflasyon Düşüşü

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan verilere göre, Ağustos ayında %1,9 olan yıllık enflasyon, Eylülde %1,6'ya düştü. Piyasalardaki beklentiler ise enflasyonun %1,7 olacağı yönündeydi, ancak gerçekle örtüşmedi.

AB Uyumlu TÜFE Verileri

AB uyumlu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde aylık bazda %0,1 oranında düşüş gösterirken, yıllık bazda %1,8 artış kaydedildi. Bu veriler, Euro Bölgesinde ECB'nin %2'lik hedefinin ilk kez altında bir rakam elde edildiği anlamına geliyor ve ECB'nin önümüzdeki toplantılarda yeni bir faiz indirimine gidebileceğine işaret ediyor.

Çekirdek Enflasyon Oranı

Gıda ve enerji hariç hesaplanan çekirdek enflasyon ise %2,8'den %2,7'ye inerek bir gerileme sergiledi. Özellikle gıda fiyatları eylülde geçen yılın aynı dönemine göre %1,6 artış gösterirken, enerji fiyatlarında ise %7,6'lık bir düşüş yaşandı.

ECB'nin Faiz Politikası Üzerindeki Etki

Almanya'dan gelen bu veriler, ECB'nin Ekim ayındaki toplantısında euro bölgesinde faiz oranlarını düşürme ihtimalini güçlendirdi. ECB, Eylül ayı faiz kararında mevduat faizini 25 baz puan, ana refinansman faizini 60 baz puan indirmişti.

Uzman Görüşleri

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı Carsten Brzeski, "Almanya'daki manşet enflasyonun düşmesi, ECB güvercinlerine faiz indirmek için ek bir gerekçe sundu." dedi. Ayrıca, Brzeski, ECB'nin önünde daha büyük bir zorluğun faizi hangi oranlarda düşüreceği olduğunu belirtti.

Sonraki Adımlar

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ise eylüle dair euro bölgesi enflasyon oranını yarın açıklayacak. Bu veriler, ECB'nin gelecekteki faiz politikası hakkında daha fazla ipucu verebilir.