Almanya Başbakanı Scholz'tan Çifte Vatandaşlık Yasağına Tepki
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Birlik partilerinin (CDU-CSU) başbakan adayı Friedrich Merz'in çifte vatandaşlık sağlama hedefindeki yeni vatandaşlık yasasını değiştirmek istemesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu.
Yayınladığı video mesajda Scholz, Merz'in bu talebini rahatsız edici bulduğunu ifade ederek, "Bu durum bir geriye dönüş tehdididir. Bölünme, bizim yolumuz olamaz ve olmamalıdır. Birliktelik bizim yolumuz olmalıdır," dedi.
Yeni Vatandaşlık Yasası'nın Başarısı
Geçen yıl yürürlüğe giren yeni vatandaşlık yasasını büyük bir başarı olarak değerlendiren Scholz, "Artık Alman vatandaşı olmak için mevcut vatandaşlıktan vazgeçmek gerekmiyor," sözleriyle vurguladı. Bu yeni düzenlemenin, göç geçmişine sahip insanlarla olan ilişkileri olumlu yönde etkilediğini belirtti.
Scholz, "Vatan kavramı çoğul olabilir. Kalp, doğduğunuz yere bağlı kalırken yeni bir vatana da açık olabilir," ifadesini kullandı.
Göç Tarihine Saygı
Scholz, Sosyal Demokrat Parti (SPD) olarak, Türk kökenli vatandaşların da dahil olmak üzere tüm seçmenlerin çıkarlarını temsil etmenin önemine vurgu yaptı. Almanya'nın göç ülkesi olduğunu hatırlatarak, "Ülkemizde her dört kişiden biri göç geçmişine sahiptir; bu da 25 milyon insan demektir," dedi.
SPD milletvekili Macit Karaahmetoğlu'nu örnek göstererek, Türk-Alman toplumu arasındaki işbirliğini teşvik eden milletvekillerinin önemine dikkat çekti.
Yasanın Tarihi ve Değişiklikler
Almanya'da çifte vatandaşlık sağlayan yeni Vatandaşlık Yasası, 27 Haziran 2024'te yürürlüğe girmişti. Bu yasayla birlikte, yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirilmiş, belirli şartları yerine getirenler için ise bu süre 3 yıla kadar düşürülebilmiştir. Ayrıca, Almanya'da doğan çocukların, ebeveynlerinden birinin 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi durumunda Alman vatandaşlığı alması mümkün hale gelmiştir.
Vatandaşlık başvurusu yapacak kişiler için, kendi ülkelerinin vatandaşlığından vazgeçme zorunluluğu da kaldırılmıştır.