DOLAR
34,36 -0,04%
EURO
36,19 0,37%
ALTIN
2.809,77 1,17%
BITCOIN
3.135.480,72 -1,33%

Alman Hükümeti, Trump Döneminde Ekonomik Toparlanma Gecikmesinden Endişeli

Alman hükümeti, Trump'ın başkanlığı sonrası ekonomik toparlanmanın gecikmesinden duyduğu endişeleri paylaştı.

Yayın Tarihi: 13.11.2024 16:51
Güncelleme Tarihi: 13.11.2024 16:51

Alman Hükümeti, Trump Döneminde Ekonomik Toparlanma Gecikmesinden Endişeli

Alman hükümeti, Donald Trump'ın ABD'nin 47. Başkanı seçilmesinin ardından yaşanan ekonomik toparlanmanın gecikmesinden endişe duyduğunu açıkladı. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, ülke ekonomisine yönelik aylık raporunu yayımladı.

Raporda, Alman ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde hane halkı ve kamu harcamalarının etkisiyle %0,2 büyüdüğü hatırlatılarak, "Özel hane halkı ve şirketlerden gelen mevcut duyarlılık göstergeleri ve sanayideki sipariş durumunun istikrara kavuşması, ekonomideki zayıflığın gelecek yılın başında dibe vuracağına işaret ediyor." ifadelerine yer verildi.

ABD başkanlık seçimlerinin sonucuna ilişkin en son gelişmelerin, son ekonomik göstergelerde dikkate alınmadığı belirtilirken, "Önümüzdeki aylarda özel hane halkları ve şirketler arasında belirsizliğin artması, tüketim ve yatırımda isteksizliğe yol açabilir; bu durum beklenen ekonomik toparlanmayı geciktirebilir." değerlendirmesi yapıldı.

Raporda ayrıca, "Bir sonraki ABD yönetimi planladığı gibi ithalat tarifelerini artırırsa, bu durum küresel ekonomiyi ve dünya ticaretini ciddi şekilde etkileyebilir." ifadesine de yer verildi. Trump, ABD'nin 47. Başkanı olarak göreve gelmesi halinde gümrük vergilerini artırmayı, dış ticaret açığını azaltmayı ve yerli üretimi desteklemeyi planlıyor.

Trump'ın, AB'den yapılan tüm ithalat için %10 ya da %20 gümrük vergisi uygulamak istemesi, Almanya'nın ihracatının yaklaşık %10'unu oluşturan ürünleri de kapsıyor. Alman Otomobilciler Birliği (VDA) verilerine göre, 2022'de Almanya'dan ABD'ye yaklaşık 400 bin otomobil ihraç edildi ve 2024'ün ilk yarısında ABD, Alman otomobil ihracatının en önemli alıcısı oldu.

Analistler, Trump'ın AB ithalatına gümrük vergileri uygulamasının ihracata dayalı Alman ekonomisi için olumsuz etkileri olacağını vurguluyor.

Öte yandan, Alman ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %0,3 küçülmesinin ardından üçüncü çeyrekte %0,2 büyüme göstererek teknik resesyondan kurtulmuştu. Ancak, özellikle imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle ekonomi hala kırılgan bir durumda bulunuyor. İmalat sektörü, Alman ekonomisinin beşte birini oluşturarak, ihracata bağımlılığı artırmakta ve küresel ekonomik yavaşlamadan etkilenmektedir.

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yükselen enerji fiyatları ve artan enflasyona karşı faiz oranlarındaki yükseliş, Alman şirketlerin yatırım yapma arzusunu negatif yönde etkilemektedir. Bunun yanı sıra, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin Almanya'dan ithal ettiği ürünleri giderek daha fazla üretmesi, Alman sanayisinin rekabet gücünü zorlamaktadır.

Sonuç olarak, Almanya'nın ekonomisi artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler gibi faktörlerle zor günler geçirmekte. 2023 yılında %0,2 küçülme bekleyen hükümet, böyle bir durumda G7 ülkeleri arasında daralan tek ülke olarak kalabileceği uyarısında bulunuyor.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.