Alıç ve Üvez Meyvesinin Tüketimi Sağlık İçin Risk Taşıyor
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, alış ve üvez meyvelerinin yeterince çiğnenmeden ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmesinin mide ve bağırsaklarda kitle oluşumuna neden olabileceğini belirtti.
Meyvelerin Faydaları ve Zararları
Prof. Dr. Özkan'ın AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu meyvelerin antioksidan içeriği dolayısıyla kalp damar sağlığı için faydalı olduğu vurgulandı. Ancak, meyvelerin çekirdekleriyle ve aşırı tüketildiğinde, bağırsakta ya da midede taş şeklinde kitleler oluşturabileceği ifade edildi.
Şiddetli Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri
Özkan, bu durumun hastalarda şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Eğer kitle midedeyse, endoskopik yöntemler ve ilaçlarla bu taşlaşmış gıda artıklarının atılmasının sağlanabileceğini söyledi. Fakat, kitle bağırsaklara ilerlemişse, özellikle yaşlı hastalarda ve daha önce karın ameliyatı geçirenlerde tıkanıklık ve düğümlenmelere sebep olabileceğinin altını çizdi.
Alıç ve Üvez Meyvelerinin Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prof. Dr. Özkan, karın ameliyatı geçiren, yaşlı veya diş protezi kullanan hastaların bu meyveleri mümkün olduğunca az tüketmeleri gerektiğini ifade etti. Alıç ve üvez meyvelerinin özellikle ağustos, eylül ve ekim aylarında manavlarda yer aldığını belirten Özkan, bu meyvelere bağlı bağırsak tıkanıklığı vakalarının arttığını söylerken, geçtiğimiz iki ayda 10 vaka ile karşılaştıklarını aktardı. Bu vakaların 7'sinin ilaç tedavisiyle, 3'ünün ise ameliyat ile tedavi edildiğini vurguladı.
Sonuç olarak, alıç ve üvez meyvelerinin uygun şekilde tüketilmesi, yani iyi çiğnenmesi ve çekirdeklerinin çıkarılması durumunda olumsuz sağlık etkilerinin önlenebileceği belirtildi.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alıç ve üvez meyvelerinin antioksidan içeriği dolayısıyla kalp damar sağlığı açısından faydalı olduğunu belirtti.