Ali Kındap, Jeotermal Enerji Derneği Başkanlığı'na Yeniden Seçildi

Ali Kındap, Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanlığı'na yeniden seçildi ve sektördeki potansiyeli artırmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 13.01.2025 14:46
Güncelleme Tarihi: 13.01.2025 14:46

Ali Kındap, Jeotermal Enerji Derneği Başkanlığı'na Yeniden Seçildi

Ali Kındap yeniden Jeotermal Enerji Derneği Başkanı oldu

Ali Kındap, Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na yeniden seçilmiştir. Dernekten yapılan açıklamaya göre, Türk jeotermal sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren JED'in 3. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilmiştir.

Kındap, Genel Kurul'da yeniden JED Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almıştır. Açıklamada görüşlerine yer verilen Kındap, tüm üyelerle birlikte Türkiye'nin jeotermal enerjideki potansiyelinin daha fazla görünür kılmak için çalışmaları aralıksız sürdüreceklerini belirtmiştir. "Kamu otoritelerimize ve karar vericilere en doğru ve ülkemizin menfaatine olan önerileri gerekçeleriyle birlikte sunarak, sektörümüzün gelişimine katkı sunuyoruz," değerlendirmesini yapmıştır.

Kındap, jeotermalin Türkiye'nin en yerli ve milli enerji kaynağı olduğuna vurguda bulunarak, bu kaynağı elektrik üretiminden seracılığa, konut ısıtmasından turizme kadar birçok alanda en yüksek verimlilikle kullanarak Türk ekonomisine yüksek katma değer yaratmayı amaçladıklarını ifade etmiştir.

Yasal Düzenlemeye İhtiyaç Vurgusu

Jeotermal enerji yatırımlarında karşılaşılan süreç uzuluğuna dikkat çeken Kındap, yatırımcıların enerji üretmeye karar vermesiyle sisteme enerjiyi verebilmesi arasındaki sürenin minimum 5 yıl olduğunu belirtmiştir. "Ülkemizde lisans, izin, ruhsat, arazi alımı, ÇED, sondaj ve santralin inşası gibi konularda sıkı kurallar ve standartlar bulunmaktadır. Bu konudaki düşünce ve önerilerimizi Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisini ziyaretimizde de aktarma fırsatını bulduk. Ülkemizin jeotermal potansiyelini tüm kullanım alanlarında ortaya çıkaracak güncel ve bize özgü bir yasal düzenlemenin şart olduğunu düşünüyoruz," açıklamasında bulunmuştur.

Kındap ayrıca, mevcut 1725 megavat seviyesindeki jeotermal elektrik enerjisi kurulu gücünün, yatırım ikliminin iyileşmesiyle 5 bin megavat seviyesine çıkarılmasının mümkün olduğunu vurgulamıştır. Sürekli takip ettikleri hidrojen sülfür (H2S) emisyonları konusunda çevreyi koruyacak politika ve uygulamalarda etkin rol oynamakta olduklarını da eklemiştir. Bu süreçte teknik bilgi eksikliğinden kaynaklanabilecek olumsuz yaptırımların önüne geçmek için görüşmelerin sürdüğünü ifade etmiştir.