DOLAR
35,19 0%
EURO
36,73 -0,07%
ALTIN
2.968,28 0,03%
BITCOIN
3.428.020,33 -0,69%

Aile Hekimliği Çalıştayı Sonuç Raporu: Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Aile hekimlerinin sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili çalıştay sonuç raporu yayımlandı.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 11:45
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 11:45

Aile Hekimliği Çalıştayı Sonuç Raporu: Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı Sonuç Raporu

Sağlık-Sen tarafından düzenlenen "Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı"nın sonuç raporu yayımlandı. Bu raporda, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden sevk zincirine geçiş süreciyle ilgili kritik öneriler sunuldu.

MHRS Düzenlemesine Dair Öneriler

Rapor, MHRS'ten aile hekimleri için açılan alanın başlangıçta yüzde 20 olarak planlanmasını öneriyor. Bu sayede, sistemin tıkanmaması adına aile hekimliği birimlerinin sayısının artırılması gerektiği belirtildi. Öneride, "Aile hekimi başına düşen nüfus azaltılmalı ki sistem aile hekimliğinde tıkanmasın. Aile hekimliğinde sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması için, hekim başına düşen nüfusun azaltılması elzemdir," denildi.

Kademeli Sevk Zinciri Geçişi

Rapor, sevk zincirine geçişin davranış değişikliği ve sistemsel düzenleme gerektirdiğini vurguladı. Aile hekimlerinin sevk almak istediği zaman MHRS'ye girip randevu alması gerektiği ifade edildi. "MHRS'de aile hekimine alan açılmalı ve aile hekimleri buradan sıra beklemeden aynı gün veya ertesi güne randevu alabilmelidir," önerisinde bulunuldu.

Çalışanların İhtiyaçları

Ayrıca, mevzuatta her hekim başına en az bir aile sağlığı çalışanı olmasının zorunlu olduğu hatırlatıldı ve kamu üzerinden üç hekime ek bir aile sağlığı çalışanı planlanması gerektiği belirtildi. Her Aile Sağlığı Merkezi (ASM)'ne bir tıbbi sekreter atanması ve büyük ASM'lerde güvenliğin sağlanması amacıyla güvenlik görevlisi istihdamı önerildi.

Yıllık İzin Sürelerinin Artırılması

Son olarak, aile hekimliği çalışanlarının yıllık izin sürelerinin artırılması ve tavan, destek ile teşvik ödemelerinin yükseltilmesi talep edildi. Bu öneriler, aile hekimlerinin çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor.