Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2008 yılında Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan Güney Osetya Savaşı nedeniyle özel mülkiyetlerini terk etmek zorunda kalan kişilerin taleplerini değerlendirdi. Mahkeme, Abhazya bölgesinde yaşayan 2 Rus ve 4 Gürcü vatandaşının haklarının ihlal edildiğine hükmetti ve Rusya'nın “mülkiyetin korunması” ile “özel ve aile hayatına saygı” haklarını ihlal ettiğine karar verdi.
Dava, 2004-2006 arasında açılmış olup, mağdurların Abhazya'daki evlerine geri dönme haklarının ihlal edildiği iddialarını içermektedir. AİHM, Rusya'nın belirtilen dönemde Abhazya'nın fiili kontrolünü sağladığını belirtti ve davacıların bu bölgedeki mülkiyetlerine erişim sağlamak için etkili hukuki yollarının olmadığını vurguladı.
Mahkeme, Rusya'nın mülkiyet hakları üzerindeki kontrolü ve Gürcistan vatandaşlarının haklarını güvence altına alma konusundaki yetersizlikleri nedeniyle, bu ihlallerden Rusya'yı “tek başına sorumlu” buldu.
AİHM, davacılara yönelik maddi ve manevi zararın tazmini için bir davacıya 25 bin, diğerlerine ise 35 bin avro tazminat ödenmesine karar verdi. Ayrıca, mahkeme, söz konusu ihlallerin Rusya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olmaktan çıktığı 16 Eylül 2022 tarihi öncesinde gerçekleşmiş olduğuna dikkat çekti.
Abhazya ve Güney Osetya Sorunu
Gürcistan ordusu ile Rusya'nın desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında 13 ay süren bir savaş yaşanmıştır. 2008'deki Güney Osetya Savaşı sonrasında, Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmiştir. Rusya, bu iki bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından Gürcistan, Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesmiştir. İki ülke arasındaki ilişkilerin kesilmesinden sonra, İsviçre, barış süreçlerinde arabulucu rolü üstlenmiştir.