Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Afganistan Hükümeti, Çin'den Diplomatik Destek Talep Etti

Afganistan yönetimi, Çin hükümetinden uluslararası diplomatik destek isteyerek ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 19:33
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 19:33

Afganistan Hükümeti, Çin'den Diplomatik Destek Talep Etti

Afganistan'dan Çin'e Diplomatik Destek Çağrısı

Afganistan yönetimi, uluslararası arenada güçlenmek amacıyla Çin hükümetinden diplomatik destek talep etti. Afganistan Hükümet Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Afganistan Başbakan Yardımcısı Vekili Abdulselam Hanefi, Çin Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Li Kun ve Çin'in Kabil Büyükelçisi Cao Şing ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Mes Aynek ve Ekonomik İlişkiler

Bakan Li Kun, görüşme sırasında Afganistan'ın en büyük bakır maden sahası olan Mes Aynek'te, Çinli Metallurgical Group Corporation (MCC) şirketinin çalışmalara başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin önemine vurgu yapan Kun, Afganistan'ın sosyoekonomik kalkınmasına dair umutlarını da dile getirdi.

Hanefi, Çin’in Afganistan için önemli bir ekonomik ve siyasi ortak olduğunu belirterek, Vahan Koridoru'nun açılmasının ilişkileri geliştireceğine dikkat çekti.

Çin'in Destek Talebi ve Stratejisi

Çinli yetkililer, Afganistan topraklarının hiçbir ülkeye tehdit oluşturmasına izin vermeyeceklerini belirten Hanefi'nin açıklamalarına da yanıt verdi. Ayrıca, Hanefi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Çin'in Afganistan için uluslararası destek sağlaması talebini yineledi.

Çin'in Afganistan ile İlgisi

Çin, Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Afganistan geçici hükümetini resmen tanımamış olmasına rağmen, ilişkilerini geliştirme arayışında olduğu görülüyor. Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesinde Afganistan'ın zengin maden kaynaklarını işletme konusunda çeşitli projelere ilgi gösteriyor.

Yakın İlişkiler Devam Ediyor

Çin'in Sincan Orta Asya Petrol ve Doğal Gaz Şirketi, 2023'te Afgan yönetimiyle bir petrol çıkarma anlaşması imzaladı. Cao Şing, Afganistan geçici hükümetinin resmi olarak kabul edilmeden önceki ilk büyükelçisi olarak dikkat çekiyor. Bu durum, Çin'in Afganistan ile olan diplomatik ve kurumsal bağlarını güçlendirme çabasını yansıtıyor.