DOLAR
34,16 -0,06%
EURO
38,14 0,13%
ALTIN
2.915,35 -0,04%
BITCOIN
2.199.289,12 2,16%

Afganistan'dan Özbekistan'a Büyükelçi Ataması

Afganistan, Özbekistan'da büyükelçi atadığını ve Moskova toplantısına katılacağını duyurdu.

Yayın Tarihi: 19.09.2024 22:21
Güncelleme Tarihi: 19.09.2024 22:21

Afganistan'dan Özbekistan'a Büyükelçi Ataması

Afganistan'dan Yeni Diplomat Atağı

Afganistan yönetimi, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile birlikte Özbekistan’da da büyükelçi atayacağını açıkladı. 21 Eylül tarihinde Özbekistan'ın başkenti ’te görevine başlayacak olan Afgan büyükelçi, Afganistan'ın uluslararası diplomatik ilişkilerindeki önemli gelişmelerden birini simgeliyor.

Dışişleri Bakan Vekilinin Açıklamaları

Afganistan geçici hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Kabil'de düzenlenen basın toplantısında diplomatik ilişkilerle ilgili önemli bilgiler verdi. Muttaki, son bir yılda birçok ülke ve uluslararası kuruluşla görüşmelerde bulunduğunu belirterek, 50'ye yakın diplomatik ziyarette bulunduğunu ifade etti.

Yeni Diplomatın Görevi

Muttaki, toplamda 39 Afgan büyükelçiliği ve konsolosluk bulunduğunu ve bunların çoğunun kendi yönetimleri altında olduğunu dile getirdi. Ayrıca, "Yeni büyükelçi 21 Eylül Cumartesi günü Taşkent'e gidecek ve görevine başlayacak. Bazı ülkeler de diplomatik misyonlarımızı büyükelçi seviyesinde kabul etmeye hazırlanıyor" dedi.

Moskova Formatı Toplantısına Davet

Afganistan yönetimi, Rusya’da düzenlenecek Afganistan konulu Moskova Formatı toplantısına davet edildi. Muttaki, toplantının önümüzdeki iki hafta içinde gerçekleşmesinin beklendiğini açıkladı.

Özbekistan ve Diğer Ülkelerle İlişkiler

Özbekistan, yönetim değişikliği sonrası yeni Afgan hükümetinin atadığı büyükelçiyi kabul eden üçüncü ülke olacak. Öncesinde yalnızca Çin ve BAE, bu diplomatları kabul etmişti. Diğer ülkeler ise genellikle maslahatgüzar seviyesinde kabul işlemleri yürütmüştü.

Afganistan'daki mevcut diplomatik misyonlar, birçok ülkedeki cumhuriyet dönemi diplomatları tarafından yönetilmeye devam ediyor. Bu diplomatlardan bazıları, yeni yönetimle işbirliğine açıkken, bazıları ise bunu reddetmektedir.

Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov’un ağustos ayında Afganistan'ı ziyaretinde yeni büyükelçinin kabulü konusunu gündeme getirdiği belirtiliyor.