Adnan Oktar ile İlgili Yargı Süreci Devam Ediyor
Adnan Oktar silahlı suç örgütüyle irtibatlı oldukları iddiasıyla aralarında eski İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun da bulunduğu 4 hakim ve savcının "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanmasına başlandı.
Davanın Görülmesi
Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nde görülen davanın duruşmasında, Adnan Oktar suç örgütü davasına ilişkin yerel mahkeme kararını bozan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesinin eski başkanı Reyhan Yaman ile daire üyeleri Derya Bayburtluoğlu ve Ahmet Mahnaoğlu hazır bulundu. Eski başsavcı Salihoğlu ise duruşmaya katılmadı.
Kimlik tespiti ve iddianame yerine geçen son soruşturmanın açılması belgesinin hatırlatılmasının ardından sanıkların savunmaları alındı. Reyhan Yaman, Adnan Oktar örgütü davasında bozma kararı verdikleri gerekçesiyle haklarında dava açıldığını belirtti. Yaman, istinaf mahkemelerinin bozma yetkilerinin yasal olarak düzenlendiğini ifade etti.
Sanıkların Savunmaları
Derya Bayburtluoğlu ise verdikleri kararın vicdani kanaatlerine dayandığını dile getirdi. Bayburtluoğlu, dosyada başka bir delil bulamadıklarını, bu nedenle bozma kararı verdiklerini belirtti. Ayrıca, hiç kimsenin kendisine telkin ya da tavsiye vermediğini ifade etti.
Ahmet Mahnaoğlu, verilen kararın yargısal takdir hakkı kapsamında olduğunu kaydetti.
Müştekilerin İfadeleri
Duruşmada sanık savunmalarının ardından müştekilerin ifadeleri dinlendi. Fırat D. 2000 yılında örgütten ayrılana kadar "örgütün 2 numarası" olduğunu belirtirken, Hatice U. 17 yaşındayken örgütün tuzağına düştüğünü ifade etti. Ural, örgütün, kişilerin zihinlerini etkileyerek kontrol altına aldığını savundu.
Ural, sanıkların yerel mahkeme kararını bozarak verdikleri kararın "örgüt jargonuyla yazıldığını" söyledi. Bir diğer müşteki Özkan D. de, örgütle ilgili bildiklerini kamu kurumlarıyla paylaştığını ve bunun sonucunda delillere el konulduğunu ifade etti.
Yargı Sürecinin Devamı
İfade alınmasının ardından Yargıtay 5. Ceza Dairesi heyeti, davaya katılma talebinde bulunan bazı müştekilerin taleplerini kabul ederek davayı erteledi.
Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü Davası
Öte yandan, Adnan Oktar silahlı suç örgütüne yönelik açılan dava, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüş, mahkeme 11 Ocak 2021'de bazı sanıklara 9 bin 803 yıl hapis cezası vermişti. Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, bu kararı usulden bozmuştu.
Yapılan yeniden yargılamada, 16 Kasım 2022'de Oktar'ın toplam 8 bin 658 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi de verilen mahkumiyet kararlarını onayladı.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.