DOLAR
34,95 0,02%
EURO
36,69 0,12%
ALTIN
2.985,41 -0,29%
BITCOIN
3.692.865,17 -2,45%

Adalet Bakanı Tunç, Hukuk Dilinin Geliştirilmesine Yönelik Önerilerde Bulundu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk dilinin berraklaştırılması için yazılı sınav uygulamasını önerdi ve hukukun halkla iletişiminde önemine vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 16.12.2024 14:26
Güncelleme Tarihi: 16.12.2024 15:07

Adalet Bakanı Tunç, Hukuk Dilinin Geliştirilmesine Yönelik Önerilerde Bulundu

Adalet Bakanı Tunç'tan Hukuk Dili Açıklamaları

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Türkçe Şurası-2 Hukuk Dili' programında yaptığı konuşmada, hukuk dilinde berraklık ve anlaşılırlık' sağlayabilmek için hukuk fakültelerinde test sınavları yerine yazılı sınav uygulamasının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Tunç, bu öneriyi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına ileteceklerini ifade etti.

Türkçe ve Hukukun Değeri

Hukuk dili temalı şuranın amacının hakim ve savcı adaylarının kişisel gelişimine katkıda bulunmak ve mahkeme kararlarının doğru, açık ve anlaşılır olmasını sağlamak olduğunu söyledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dili, bir toplumun kimliği olarak gördüğünü hatırlatan Tunç, Türkçenin sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda bir düşünce ve kimlik oluşturma unsuru olduğunu vurguladı.

Adaletin Sağlanması ve Yargı Dili

Tunç, toplumda adaletin sağlanmasının sadece kanunların doğru uygulanması ile değil, aynı zamanda yasaların, dilin ve kavramların halkla olan iletişimiyle doğrudan ilişkili olduğunu belirtmiştir. Yargı dilinin sade, anlaşılır ve toplumun geniş kesimleriyle uyum içinde olmasının hukukun evrensel prensipleri ile örtüştüğünün altını çizdi.

Türkçeyi hukuk dilinin omurgası olarak görmenin bir tercih değil, tarihimize ve kültürümüze sadakat anlamına geldiğini ifade etti.

Türkçenin Gücü ve İnsan Hakları

Tunç, Türkçenin ifade gücünü ve dil bilgisi zenginliğini, hukuk metinlerinde belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve ifadeleri netleştirmek için kullanmanın önemine değindi. 'İnsanın en temel haklarından biri, kendisine adalet getiren dili anlamasıdır' diyen Bakan, hukuk dilinin anlaşılır ve erişilebilir olması gerektiğini belirtti.

Yargı Reformu Stratejisi ve Eğitim

Son 22 yılda toplumun ihtiyaçlarına uygun bir şekilde temel kanunların yenilendiğini anımsatan Tunç, hukuk eğitiminde Türkçenin ifade gücünün aktarılmasının önemine vurgu yaptı. Türkçe derslerinin hukuk fakültelerinde zorunlu kılınması ve hukuk dilinin sadeleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tunç, Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde hukukun diline yönelik planların bulunduğunu, hukuk araştırmaları merkezi açılması yönünde girişimlerde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Etkinliğe Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert ve diğer yargı mensupları katıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda, "Türkçe Şurası-2 Hukuk...

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda, "Türkçe Şurası-2 Hukuk Dili" programına katılarak konuşma yaptı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda, "Türkçe Şurası-2 Hukuk...

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda, "Türkçe Şurası-2 Hukuk Dili" programına katılarak konuşma yaptı.