Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığının 2025 yılı bütçesi hakkında milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, toplumda yaygın olan 'cezasızlık algısı' konusunda, "Özellikle cezaların alt sınırı bakımından bir cezasızlık algısına yol açtığını görüyoruz. Buradaki caydırıcılığı sağlayacak taslak çalışmamız var," dedi.
Tunç, son 22 yılda yargı bağımsızlığı ve güvenilir adaletin sağlanması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, temel kanunların yenilendiğini ve yeni ihtiyaçlar doğrultusunda kanunlarda düzenlemelere devam edileceğini ifade etti. Yargı teşkilatının 25 bin hakim ve savcı ile çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Tunç, "11 milyon 845 derdest dosya bulunuyor. Bu yıl içerisinde 12 milyon 113 bin dosyada karar verdiklerini görüyoruz. Derdest dosya sayısından daha fazla karar vermekteyiz," açıklamasında bulundu.
Adaletin tecellisi için öncelikle ihtiyaca cevap verecek bir mevzuatın olması gerektiğini ifade eden Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi çalışmalarının da sona geldiğini belirtti.
Bakan Tunç, fiziki yapı açısından yapılan iyileştirmelere de değinerek, müstakil adliye sayısının 78'den 379'a çıkardıklarını kaydetti. "Fiziki mekanlardaki insan unsurunun çok önemli olduğunu düşündüğümüz için önemli çalışmalar yapıyoruz. 2002'de 9 bin olan hakim ve savcı sayısını, bugün 25 bin civarına çıkardık," dedi.
Tunç, Hukukun Üstünlüğü Endeksi ile ilgili eleştirilerde de bulundu. Endeksin objektif kriterlere dayanmadığını vurgulayan Bakan Tunç, "Türkiye'nin gerçekleştirmiş olduğu reformların bu endekse yansıtılmadığını görüyoruz," şeklinde konuştu.
Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyum konusunda eleştirilere yanıt veren Tunç, Türkiye'nin ihlal sayısının Avrupa Konseyi ortalamasının altında olduğunu belirtti. "AYM'ye yapılan başvuruların büyük bir kısmı sonuçlandırılmış durumda. 106 binden fazla derdest dosya bulunuyor. AYM'nin ihlal kararlarına uymada olumlu bir oran söz konusu," dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamalarını da yanıtlayan Tunç, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunun önemine dikkat çekerek, "Kadına şiddet insanlığa ihanettir. Bu konuda önemli yasal düzenlemeler yapıldı," dedi.
Tunç, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin toplumda barışa hizmet ettiğini, 6 milyon civarında dosyanın arabulucu önüne gittiği bilgisini vererek, "Bu konudaki arabuluculuğu daha da etkin hale getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz," ifadelerini kullandı.
Son olarak, cezaların alt sınırı ile ilgili yapılacak yeniden değerlendirmelere vurgu yapan Tunç, "Bu konuda milletvekillerimizin takdirine sunacağımız bir taslak çalışmamız mevcut," dedi.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.