DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.120.142,24 0,82%

Ada sakinlerinden İBB Başkanı İmamoğlu'na suç duyurusu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bakanı Ekrem İmamoğlu, Büyükada’da hizmete aldığı elektrikli minibüsler nedeniyle şikayet edildi.

Yayın Tarihi: 02.07.2024 17:54
Güncelleme Tarihi: 02.07.2024 17:54

Ada sakinlerinden İBB Başkanı İmamoğlu'na suç duyurusu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İETT'nin Büyükada'da hizmete aldığı elektrikli minibüslere karşı, Adalılar tarafından suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Adliyesi Çağlayan binasında yapılan başvuruda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İETT Genel Müdürü İrfan Demet hakkında çeşitli suçlamalar yer aldı. Daha önce kullanılan at arabalarında hayvanların korkunç şartlarda çalıştırılması ve sık sık ölümler meydana gelmesi nedeniyle alınan elektrikli minibüs kararı, Adalılar’ın tepkisiyle karşılaştı… 

Adalılar İmamoğlu’nun yasalara aykırı davrandığını düşünüyor 

Adalar'ın 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini belirten Adalılar, bu statüye rağmen motorlu araçların bölgeye sokulduğunu ve bu araçların trafik tescili ile sigortalarının bulunmadığını ileri sürdü. 

Suç duyurusunda, yolcu güvenliğinin tehlikeye atılarak yasaların çiğnendiği iddia edildi. İBB Başkanı İmamoğlu'nun, basına yaptığı açıklamalarda geçici izinlerle bu araçların hizmet verdiğini kabul ettiğini belirten Adalılar, İmamoğlu'nun yasalara aykırı bir işlem yaptığını dile getirdi.

Suç duyurusunda, Adalar'da toplu taşımaya ihtiyaç duyulmadığı ancak bu uygulamanın dayatıldığı ifade edildi. Uygulama kapsamında yüz milyonlarca lira harcanarak kaynak israfına yol açıldığı belirtilirken, Adalar'ın öncelikli sorununun çöp olduğunu ve bu sorunun çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Dilekçede, İETT tarafından Heybeliada ve Burgazada'nın kıyılarına otobüs peronları inşa edildiği, bu alanların tel ve çitle çevrilerek halka kapatıldığı, ancak bu alanların yasal dayanağı olmadığı vurgulandı. Ayrıca, bu alanların İBB'ye tahsis edilmediği ve Adalar'ın kıyı imar planının bulunmadığı belirtildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İETT Genel Müdürü İrfan Demet hakkında "görevin gereklerini yerine getirmede ihmal", "görevi kötüye kullanma", "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" ve "Kıyı Kanunu'na muhalefet" suçlarından dava açılması talep edildi.

Adalılar'dan açıklama geldi! 

Suç duyurusunun ardından Dolunay Baykul, grup adına yaptığı açıklamada Adalar'ın motorlu araç trafiğine tamamen kapalı olmasının bölgenin en önemli özelliklerinden biri olduğunu söyledi. Baykul, Adalar'ın "sit alanı" ilan edilmesinin, ilçede motorlu kara taşıtlarının kullanılmaması ve ulaşımın atlı taşıtlar ile yapılması nedeniyle olduğunu belirtti.

Baykul, elektrikli minibüslerin yüksek fiyatlarla hizmet verdiğini ve Adalar'ın tarihsel, kültürel ve doğal dokusunun yok edildiğini belirtti.