Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Abdullah Gül, AGÜ Mezuniyet Töreninde İnsan Hakları Vurgusu Yaptı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Abdullah Gül Üniversitesi mezuniyet töreninde eğitim, özgür düşünce ve insan hakları konularına değindi.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 22:16
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 22:58

Abdullah Gül, AGÜ Mezuniyet Töreninde İnsan Hakları Vurgusu Yaptı

Abdullah Gül, AGÜ Mezuniyet Törenine Katıldı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'de bulunan Abdullah Gül Üniversitesi'nin (AGÜ) mezuniyet törenine katıldı. Törende, Gül'ün yanı sıra AGÜ Destekleme Vakfı Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, Vali Yardımcısı Şemseddin Erkaya, mezun öğrenciler, aileleri ve davetliler yer aldı.

Üniversitelerin Rolü ve Eğitim Kalitesi

Gül, burada yaptığı konuşmada AGÜ'nün Türkiye'de iyi derecede İngilizce eğitim veren üniversiteler arasında yer aldığını belirtti. Üniversitelerin bilgi üretimi için özgür düşünceye sahip olmaları gerektiğine vurgu yapan Gül, “Herkesin korkusuzca düşüncelerini ifade etmesi ve tartışmaların yapılması, rekabeti ve yeniliği doğurur.” dedi.

Türkiye'de 7 milyona yakın üniversite öğrencisi ile birlikte 200 bine yakın öğretim üyesi bulunduğunu söyleyen Gül, “Nitelik açısından daha dikkatli olmamız gerekiyor,” diyerek karşılaştırmalar yaptı. Türkiye'de her 1000 kişiye 95 üniversite mezunu düşerken, Avrupa'da bu oran 35 olduğunu belirtti.

İnsan Hakları ve Toplumsal Duyarlılık

Gül, üniversitelerin toplum vicdanını yansıttığını ve toplumun rahatsızlıklarını ilk önce üniversitelerde dile getirildiğini vurguladı. “Filistin'de yaşanan bir katliam var. Üniversiteler sadece eğitim veren kurumlar değil; insan hakları ve adaletsizliklerin tartışıldığı yerlerdir,” ifadelerini kullandı.

Okul birincisi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Arif Emre Yıldız da yaptığı konuşmada, soykırımın insanlığa karşı en büyük suç olduğuna dikkat çekerek, “Gazze'de, bir akıl ve vicdan tutulması içerisinde aylardır soykırım gerçekleştiriyor,” sözleriyle uluslararası hukukun durumunu eleştirdi.

Törenin Sonuçları

Mezuniyet töreninde AGÜV Başkanı Çıkrıkçıoğlu ve Rektör Yılmaz da konuşma yaptı. Tören, Abdullah Gül ve protokol üyelerinin, üniversite ile bölüm birincilerine diplomalarını vermesiyle devam etti. 268’i lisans, 36’sı yüksek lisans ve doktora programından toplamda 304 öğrencinin kep atmasıyla sonuçlandı.