ABD, Yapay Zeka Çiplerinin İhracatında Yeni Düzenlemeleri Duyurdu

ABD, yapay zeka çiplerinin ihracatını sıkılaştıran yeni düzenlemeleri açıkladı. Müttefik ülkelere ise herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak.

Yayın Tarihi: 13.01.2025 19:39
Güncelleme Tarihi: 13.01.2025 19:39

ABD, Yapay Zeka Çiplerinin İhracatında Yeni Düzenlemeleri Duyurdu

ABD Yönetiminden Yapay Zeka Çipleri İçin Yeni Düzenleme

ABD yönetimi, yapay zeka uygulamalarında kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatına yönelik yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklama, yapay zekanın güvenlik ve ekonomik güç açısından hızla önem kazandığını vurguladı.

Yeni Düzenlemenin Amaçları

Açıklamaya göre, "Yapay Zeka Yayılımına İlişkin Geçici Nihai Kural" ile ABD teknolojisinin yayılmasına destek verirken, ulusal güvenliği tehdit eden ülkelere karşı önemli önlemler alınması hedefleniyor. Bu çerçevede, gelişmiş yapay zeka sistemleri ve bu sistemleri destekleyen bilgi işlem kaynaklarına erişimin kısıtlanması öngörülüyor.

Müttefik Ülkelere İstisna

Ayrıca, yapılan duyuruda, 18 müttefik ve ortak ülkeye yönelik çip satışlarında herhangi bir kısıtlama uygulamayacağı belirtildi. Bu ülkeler arasında Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayvan ve Birleşik Krallık yer alıyor.

Yüksek Performanslı Çip Siparişleri

Duyuruda, yaklaşık 1700 ileri düzey grafik işlem birimine (GPU) kadar olan çip siparişlerinin lisans gerektirmeyeceği ve ulusal çip limitlerine dahil edilmeyeceği ifade edildi. Ayrıca, yüksek güvenlik standartlarını karşılayan kuruluşların yüksek güvenilirlikte "Evrensel Doğrulanmış Son Kullanıcı" statüsü alabileceği belirtildi. Ancak, bu statüyü taşımayan kuruluşlar için ülke başına 50 bin GPU'ya kadar eşdeğer alım yapılabileceği ifade edildi.

Çip Üreticilerinden Tepkiler

Joe Biden yönetimi tarafından açıklanan düzenleme, çip sektöründe endişeleri artırdı. Yarı İletken Endüstrisi Derneği Başkanı John Neuffer, yapılandırılan politikaların aceleyle ve çip endüstrisinden geri bildirim alınmadan uygulanmasından duyulan hayal kırıklığını vurguladı. Neuffer, bu düzenlemenin ABD ekonomisine ve küresel rekabet gücüne zarar verebileceği konusunda uyardı.

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın Devlet İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ned Finkle ise, mevzuatın gizlice ve uygun inceleme yapılmadan hazırlandığını belirterek, bu durumun ABD'nin uluslararası alandaki liderliğine zarar verebileceğini ifade etti.