DOLAR
35,16 -0,05%
EURO
36,73 -0,27%
ALTIN
2.969,36 -0,04%
BITCOIN
3.335.259,57 0,7%

ABD ve Litvanya'dan NATO ile Hint-Pasifik İşbirliği Kararı

ABD ve Litvanya, NATO ve Hint-Pasifik'teki işbirliklerini güçlendiriyor.

Yayın Tarihi: 13.09.2024 14:21
Güncelleme Tarihi: 13.09.2024 14:21

ABD ve Litvanya'dan NATO ile Hint-Pasifik İşbirliği Kararı

ABD ve Litvanya İşbirliğini Güçlendiriyor

Amerika Birleşik Devletleri ve Litvanya, özellikle Ukrayna'ya destek sağlamak amacıyla birçok alanda NATO çerçevesinde işbirliğini artırma kararı aldı.

Ortak Açıklama ve Ziyaret

ABD Dışişleri Bakanlığı, Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ile, resmi ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell arasında başkent Vilnius’ta yapılan görüşmeden sonra bir açıklama yaptı.

Güçlü İşbirlikleri Hedefleniyor

Açıklamada, NATO üyesi ülkelerin ve Hint-Pasifik bölgesindeki ortakların işbirliğinin önemine vurgu yapılırken, iki ülkenin Ukrayna'yı destekleme, siber savunma, teknoloji transferi ve dezenformasyonla mücadele konularındaki ilişkilerini güçlendirme yönündeki kararları duyuruldu.

Kuzey Kore ve Rusya'ya Tepki

Kuzey Kore'nin silah tedarikine devam etmesi ve bu silahların Rusya tarafından Ukrayna'ya karşı kullanılmasına dair kınama ifadeleri yer aldı.

Tayvan ile İlişkiler ve Çin'in Provokasyonları

Litvanya'nın Tayvan ile ekonomik ilişkilerini güçlendirmesi takdir edilirken, her iki tarafın uluslararası forumlarda Tayvan'ın katılımını desteklediği belirtildi. Ayrıca, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki "provokatif" faaliyetlerine karşı duyulan endişe vurgulandı.

Tayvan Boğazı'nın Önemi

Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın korunması gerektiği ifade edilirken, bu bölgedeki statükonun güç ya da baskı yoluyla değiştirilme girişimlerine karşı olunduğu kaydedildi.

Çin-Litvanya Gerilimi

Litvanya'nın, Tayvan ile ilişkilerini güçlendirmesi nedeniyle Çin ile yaşadığı gerilim, 2021'de Tayvan'ın kendi adıyla temsilcilik kurmasına onay vermesiyle zirveye ulaştı. Bu durum, diplomatik ilişkilerin düşmesine neden oldu. Çin, Litvanya'nın bu adımını "Tek Çin" ilkesine aykırı buluyor ve diplomatik temsili yeniden düzenleme yoluna gitti. Bu süreçte, Litvanya, Pekin Büyükelçiliği'ni kapatarak, diplomatlarının güvenliğinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Sonuç olarak, gerilim, Çin'in Litvanya'dan ithalatını durma noktasına getirmiş ve Avrupa Birliği, Litvanya'ya ayrımcı ticari kısımlama uygulandığı gerekçesiyle Dünya Ticaret Örgütü'ne başvuruda bulunmuştur.