DOLAR
34,12 -0,07%
EURO
38,12 0,19%
ALTIN
2.914,11 0,09%
BITCOIN
2.180.767,26 0,44%

ABD Senatosu, Trump'a Yapılan Suikast Girişimindeki Hataları Değerlendirdi

Senato, Trump'a yönelik suikast girişimindeki güvenlik hatalarını 'öngörülebilir ve önlenebilir' olarak değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 16:00
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 16:00

ABD Senatosu, Trump'a Yapılan Suikast Girişimindeki Hataları Değerlendirdi

ABD Senatosu'ndan Trump'a Yönelik Suikast Raporu

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu, geçtiğimiz temmuz ayında Donald Trump'a yapılan suikast girişiminde yaşanan güvenlik hatalarını inceledi. Senato, bu hataların "öngörülebilir, önlenebilir ve suikast girişimiyle doğrudan ilişkili" olduğunu bildirdi.

Soruşturma ve Rapor Detayları

Söz konusu rapor, İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komitesi tarafından Pensilvanya'da meydana gelen olayla ilgili hazırlanmıştı. Rapor, güvenlik güçlerinin "planlama, iletişim, güvenlik ve kaynak dağılımı" konularında kusurlarının bulunduğunu vurguladı.

Gizli Servis'in saldırı öncesinde yeterince hazırlık yapmadığı belirtilirken, suikast girişimine karışan Thomas Matthew Crooks'un ateş ettiği binanın güvenlik planlamasına dahil edilmediği aktarıldı. Raporda ayrıca, durumdan yaklaşık 2 dakika önce ihbar alındığı, ancak bu bilginin Gizli Servis personeline ulaştırılmadığı belirtildi.

Trump'a Yönelik Saldırı

Eski Başkan Trump, 13 Temmuz tarihinde Pensilvanya'da düzenlediği mitingde silahlı bir saldırıya uğramış; bu saldırıda bir kişi hayatını kaybederken, iki kişi yaralanmıştı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), bu olayı suikast girişimi olarak nitelendirmişti.

Saldırgan Thomas Matthew Crooks'un olay yerinde vurulduğu ve önceki yayınlarda yaşanan iletişim kopuklukları nedeniyle Gizli Servis Müdürü Kimberly Cheatle'ın istifa ettiği bilgiler arasında yer aldı. Cheatle'dan sonra görevi devralan Roland Rowe, 30 Temmuz'da Senato komitesine ifade vererek güvenlik açıklarını savunamayacağını açıkladı.