DOLAR
34,13 -0,01%
EURO
38,01 -0,02%
ALTIN
2.916,13 0,03%
BITCOIN
2.165.684,26 0%

ABD'nin Typhon Füze Sistemi Filipinler'de Kalacak

ABD'ye ait Typhon füze sistemi, Çin'in itirazlarına rağmen Filipinler'de kalma kararı aldı.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 10:44
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 10:44

ABD'nin Typhon Füze Sistemi Filipinler'de Kalacak

ABD ve Filipinler Arasında Anlaşma

Filipinler, Çin'in protestolarına rağmen, bölgede caydırıcılığı artırma amaçlı olarak ABD'ye ait Typhon orta menzilli füze sistemini ülkenin kuzeyinde tutma kararı aldı.

Filipinli Yetkililerin Açıklamaları

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Filipinli yetkililer, The Associated Press'e verdikleri demeçte, eylül ayında geri gönderilmesi beklenen  Standart SM-6 ve Tomahawk füzelerini fırlatabilen Typhon füze sisteminin mevcut konumunda kalması için ABD ile anlaşıldığını bildirdi.

Gelecek Planları

Yetkililer, Typhon füze sisteminin Nisan 2025'te gerçekleştirilecek Filipinler ve ABD kuvvetlerinin geniş ölçekli muharebe tatbikatlarına kadar bölgede kalmasının planlandığını belirttiler.

Typhon Füze Sistemi Hakkında

ABD ordusu, Typhon füze sistemini Nisan ayında Filipinler'deki muharebe tatbikatları esnasında konuşlandırmıştı. Bu sistem, 1600 kilometre menzil kapasitesine sahip Tomahawk füzelerini ateşleyebilmesiyle dikkat çekiyor.

Çin'in Tepkisi

Öte yandan, Çin, bölgedeki ABD askeri yığılmasına karşı çıkarak, bunun bölgesel istikrar ve barışa tehdit oluşturduğunu ifade ediyor. Filipinler ise Çin'in taleplerini kendi içişlerine müdahale olarak değerlendiriyor.

Füze sistemi, Nisan ayında ortak muharebe tatbikatları için Filipinler'e getirilmiş olsa da, uzun süredir müttefikler arasında ateşleme yapılmaması dikkat çekiyor.