DOLAR
34,15 -0,06%
EURO
38,17 -0,05%
ALTIN
2.924,74 -0,37%
BITCOIN
2.239.921,23 0,32%

ABD'nin Diplomatik Çabalarıyla İsrail-Hizbullah Gerginliği Üzerine Vurgu

ABD, artan İsrail-Hizbullah çatışmalarında diplomatik baskı yapmayı sürdürecek.

Yayın Tarihi: 19.09.2024 22:35
Güncelleme Tarihi: 19.09.2024 22:35

ABD'nin Diplomatik Çabalarıyla İsrail-Hizbullah Gerginliği Üzerine Vurgu

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, 17 Eylül'de Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarında gerçekleşen eş zamanlı patlamaların ardından artan İsrail ve Hizbullah arasındaki gerginliği azaltmak için diplomatik baskı uygulayacağını duyurdu.

Miller'dan Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, son günlerde yaşanan çatışmalara dair bilgi vererek, "Hiçbir tarafın bu çatışmayı tırmandırmasını istemiyoruz," şeklinde konuştu. Miller, İsrail'in güvenlik sorununu çözmek için diplomatik yollarla sekiz binlerce insanın evlerine dönmesine yardımcı olmanın faydalı olacağını ifade etti.

Tüm Tarafların Gerginliği Azaltması Gerekiyor

Miller, "Tüm tarafları gerginliği azaltmaya ve ileride diplomatik bir çözüme ulaşmamız için baskı yapabileceğimiz bir aşamaya ulaşmaya zorlayacağız," dedi. Ayrıca, İran, Hizbullah ve Hamas'a karşı İsrail'in kendini savunma hakkını destekleyeceklerini belirtti.

Hizbullah Üyelerine Yapılan Saldırılar ve Sivil Kayıplar

Miller, Hizbullah mensuplarına ait çağrı cihazlarındaki patlamalarda hayatını kaybedenlerin özellikle çocukların da olduğunu hatırlatarak, bir ülkenin teröristlere karşı kendisini savunmasının uygun olduğunu ancak sivillerin daima korunması gerektiğini vurguladı.

Lübnan'da Patlamalar ve Sonuçları

Lübnan'da 17 Eylül'de yaşanan patlamalarda ikisi çocuk olmak üzere 12 kişi hayatını kaybederken, 2,800 kişi yaralandı. 18 Eylül'de de gerçekleşen telsiz patlamalarında ise 25 kişi yaşamını yitirirken, 450'den fazla yaralı olduğu bildirildi. Lübnanlı yetkililer, olaylardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail'den henüz açıklama yapılmadı.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'den beri taraflar arasında zaman zaman artan çatışmalar sürmekte.